Jump to content

Rio 2016: még izgulhatnak az oroszok

2016. 07. 31. 07:06

Nincs még vége az orosz doppingbotránynak! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legfrissebb döntésének értelmében egy háromtagú bizottság dönt a több mint 250 orosz sportoló riói indulásáról. A NOB végrehajtó bizottságának szombati döntése értelmében az oroszok tehát nem lélegezhetnek fel, lehet, hogy a sportági szövetségektől megkapták az indulási jogot, de ezt felülbírálhatja a háromtagú bizottság. 

A korábbi hírekkel ellentétben mégsincs végleges döntés az orosz atléták rioi olimpián való indulásával kapcsolatban. A Nemzetközi Olimpia Bizottság korábban azt tudatta a közvéleménnyel, hogy a sportági szövetségekre bízzák a döntést, hogy engedélyezik, avagy sem az adott sportolók olimpiai részvételét. Több eltiltás is született azóta, többek között a kajakosoknál az atlétáknál és a súlyemelőknél is, ám az indulásra jogosultaknak is meg kell várniuk egy háromfős bizottság végső szavát.

"A bizottságot ifjabb Juan Antonio Samaranch, Claudia Bokel és Ugur Erdener alkottják. Ők döntik el, hogy a sportági szövetségek által olimpiai indulási jogot kapó orosz sportolók valóban indulhatnak-e Rióban. A döntést pár nap múlva hozzák meg, a megnyitóig mindent vitás kérdés tisztázásra kerül" – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a nemzetközi szövetség szóvivője, Mark Adams.

Rióra elvileg 387 orosz sportoló vívta ki a részvételt, ám miután a WADA által készített független vizsgálat során kiderült, hogy államilag működtetett doppingolás folyt Oroszországban, a NOB és a sportági szövetségek eltiltásokat hoztak érvénybe. A legfrissebb hírek szerint a botrányok után 272 sportolóval képviselteti magát Oroszország. Már ha zöld utat kapnak a bizottságtól. 

(Forrás: sportrajongo.hu/Fotó:twitter)