Jump to content

F1: elmaradhat a Kínai Nagydíj?

2017. 04. 07. 11:51

Az FIA az istállók képviselőivel tárgyal a Kínai Nagydíj hétvégéjének további programjáról a pénteken elmaradt szabadedzés után. Az esős időjárás miatt annyira párás és szmogos volt a levegő, hogy a mentőhelikopterek nem szállhattak fel, így az alapvető biztonsági előírásokat sem tudták betartani a helyszínen.

 

A köridők elemzése és a beállítások finomítása helyett a program alakítása jelenti a központi témát a sanghaji péntek után. A két 90 perces gyakorláson összesen 22 percnyi pályán töltött idő jutott a mezőnynek, s voltak, akik mért kört sem autóztak, miután a szmogos-esős idő miatt az FIA a mentőhelikopter útvonalának biztosítása híján nem adott engedélyt a körözésre.

 
A történtek után fölvetődött, nemcsak a most kieső felkészülési idő, a vasárnapra jósolt hasonló időjárás is gondot okozhat a folytatásban. Amennyiben a mentőhelikopter a verseny napján sem lesz bevethető, a futam is elmaradhat hasonló indokok miatt. Mivel szombatra száraz és barátságosabb időt jósolnak, fölvetődött, aznap kéne sort keríteni a versenyre is.

Az FIA jelezte, helyi idő szerint 17 órakor (magyar idő szerint 11-kor) a versenyzők értekezletére a csapatok képviselőit is meghívja, hogy egyeztetni tudjon velük a hétvége további menetrendjéről. Hogy mennyi esély van a verseny előrehozásának, arról eltérőek az információk, az viszont biztos, hogy a program módosítására valamennyi résztvevőnek az áldását kell adnia.

A fő problémát pénteken az jelentette, hogy a szervezőknek az FIA előírásainak értelmében biztosítaniuk kell, hogy baleset esetén 20 percen belül kórházba szállítsák a sérültet. Miután Sanghajban a kijelölt kórház 38 kilométerre található a pályától, ezt csak légi úton lehet biztosítani. Bár a pálya 5 kilométeres körzetében található egy másik kórház is, a forgalom miatt az autós mentés ebben az esetben is tovább tartana az előírtnál, így a szervezők kezét megköti, bevethető-e a mentőhelikopterük.
(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti, m4sport.hu / Fotó: twitter)