Jump to content

Vendée Globe: Alex Thomson a második

2017. 01. 20. 18:19

A győztes Armel Le Cléac'h után tizenhat órával másodikként Alex Thomson is célba ért a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

 

A brit hajós ideje 74 nap 19 óra és 35 perc, ami jobb, mint a korábbi rekorder, a francia Francois Gabart 78 nap 2 óra 16 perces eredménye. Thomsonnak a verseny utolsó szakaszában sokáig volt esélye arra, hogy utolérje Le Cléache-t, ám ez végül nem sikerült, így nem tudta megszakítani a francia hegemóniát: ez volt a nyolcadik Vendée Globe, és az összes eddigin francia siker született.

Fa Nándor továbbra is nyolcadik helyen hajózik, még 4390 mérföldre van a céltól a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungaryvel. A mezőnyt - amelynek utolsó tagja félúton jár Új-Zéland partjai és a Horn-fok között - eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. Az idei versenyen Armel Le Cléac'h rekordidővel nyert: az új csúcs 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:twitter, telegraph.co.uk)