Jump to content

Fa Nándor már "hazafelé" tart

2017. 01. 14. 09:02

Fa Nándor pénteken túljutott az elméleti versenytáv 75 százalékán a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen. A magyar vitorlázó az első tíz között halad és a Horn-fok megkerülése után saját bevallása szerint új erőre kapott. 

 

A magyar versenyző honlapjának bejegyzése szerint a Dél-Atlanti-óceánon halad, immáron "hazafelé". Amint azt Fa Nándor írta, a Horn-fok hétfői megkerülése óta új erőre kapott, és szeretné tisztességgel befejezni a versenyt magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryval.

Fa Nándor és a mezőny 67 napja rajtolt el az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, melyen jelenleg a nyolcadik helyen halad, hátránya 4162 tengeri mérföld az első francia Armel Le Cleach-hoz képest. Az éllovas vitorlázó hamarosan a Kanári-szigetekhez ér, így őt már csak 1800 tengeri mérföld (a versenytáv hat százaléka) választja el a céltól, így várhatóan megdől a 78 napos versenycsúcs.

A mezőnyt - amelynek utolsó tagja is elhagyta Új-Zéland partjait - eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti, vizisportrajongo.hu/Fotó:mti)