Jump to content

Csapatról-csapatra: Monacói Nagydíj - 2. rész

2015. 05. 26. 11:10

Az elmúlt hétvégén Monte-Carlóban folytatódott az idei Forma-1-es világbajnoki küzdelem. Elemzésünkben az összes istálló produkciójáról szót ejtünk, összehasonlítjuk a pilóták teljesítményét, majd megpróbáljuk felállítani a jelenlegi erősorrendet. A beszámoló második részében a Force India, a Manor, a Sauber, a Toro Rosso és a Lotus szereplését vizsgáltuk.

Force India: Sergio Pérez volt az elmúlt hétvége egyik főszereplője, hiszen az időmérőn és a versenyen is remekelt a lesajnált Force Indiával. Már szombaton mindenkit meglepett a 7. rajthelyével - miközben márkatársa a Q2-ben kiesett - ám vasárnap még egy lapáttal rátett, s végül ugyanebben a pozícióban beérve, 6 pontot szerzett magának és a csapatának. Hülkenberg épphogy lecsúszott a 10., utolsó pontszerző helyről, ráadásul a hercegségben határozottan elmaradt márkatársa teljesítményétől.
Toro Rosso: Kalandos hétvégét zártak a ’kisbikák’ újoncai, ám végül újra csak Sainz örülhetett. Mindketten bejutottak az időmérő utolsó szakaszába, majd újfent a spanyol fiatal volt a gyorsabb. Ám elfelejtett kiállni mérlegelésre, így csak a boxból rajtolhatott, ennek ellenére felért a 10. pozícióig. Verstappentől remek versenyzést láthattunk, s ahogy Vettel ’árnyékaként’ előzte a riválisait, az mindenkit lenyűgözött. Ám Grosjean-on fennakadt, szó szerint is, hiszen egy túl optimista manőver után beleszaladt a Lotus hátuljába, így feladni kényszerült a versenyt.
Lotus: A Monaco specialistaként számon tartott Maldonado hozta is a ’kötelezőt’, hiszen végre szombaton meg tudta verni csapattársát, így a 9. helyről várhatta a rajtot. Műszaki hiba miatt azonban hamar véget ért a versenye, így eddig egyetlen itteni futamát sem tudta befejezni. Grosjean pontszerző helyen autózott, amikor azonban megérkezett mögé Verstappen, majd a holland tini besokallt. A stewardok Verstappent látták bűnösnek, 5 rajthelyes büntetést kapott Kanadára, valamint 2 büntetőpontot is kiróttak rá.
Manor: Még mindig hatalmas lemaradással küzd a Manor, Roberto Merhinek idén először sikerült legyőznie versenyen Will Stevenst. Szombaton szokás szerint a brit fiú volt a gyorsabb, de sok örömük nem lehetett, hiszen a közvetlenül előttük végző Ericssontól is több mint két másodpercet kaptak, ami borzalmasan sok. A futamon két kör hátránnyal értek célba Merhi-Stevens sorrendben, ám hozzá kell tenni, hogy utóbbi vélhetően sérült első szárnnyal teljesítette a verseny nagy részét.
Sauber: Felipe Nasr az idei év egyik üde színfoltja, újabb pontszerzésnek örülhetnek a svájci kiscsapatnál. A szombati napon csalódottak lehettek a fiatal pilóták, hiszen már az első szakaszon sem jutottak tovább, persze megint Nasr autózta a jobb időt. A versenyen azonban a brazil fiú megint feltornázta magát a legjobb tízbe, így 2 ponttal távozhatott Monacoból. Nasr a 9. helyen áll összetettben, eddig 16 pontot gyűjtött, miközben mindenki a Toro Rosso újoncairól beszél. Nagyszerű teljesítmény!

(áá)

(Forrás: sportrajongó.hu/Fotó:f1technical.net)