Jump to content

Csapatról-csapatra: Monacói Nagydíj - 1. rész

2015. 05. 26. 10:40

Az elmúlt hétvégén Monte-Carlóban folytatódott az idei Forma-1-es világbajnoki küzdelem. Elemzésünkben az összes istálló produkciójáról szót ejtünk, összehasonlítjuk a pilóták teljesítményét, majd megpróbáljuk felállítani a jelenlegi erősorrendet. Sorozatunk első részében a Mercedest, a Red Bullt, a Williams istállót, a Ferrarit és a McLaren-Hondát vesszük górcső alá.

Mercedes: Lewis Hamiltontól mesteri győzelmet vett el saját csapata, így Nico Rosberg hatalmas mázlival ugyan, de zsinórban harmadszor diadalmaskodott Monaco utcáin. A címvédő brit pilóta szombaton és vasárnap is egyértelműen jobb teljesítmény nyújtott legnagyobb riválisánál, azonban Verstappenék balesetét követően teljesen felesleges hívták ki kerékcserére, ezzel a bakival pedig Rosberg (vagyis inkább a Mercedes stratégája) 10 pontra csökkentette hátrányát az éllovas kétszeres világbajnokkal szemben. Élesedik a harc a világbajnoki címért!
Red Bull: Egyértelműen kedvezett a pálya a ’bikáknak’, s köszönhetően a Williamsek vesszőfutásának, igen értékes pontokkal gazdagodtak. Kvyatot végre nem hátráltatta technikai probléma, s ugyan az időmérőn alulmaradt Ricciardoval szemben, ám a futamon nagyszerű versenyzéssel legyőzte, így a negyedik helyen intették le. Az ausztrál versenyző egy kétes manőver segítségével szerezte meg az ötödik helyet. Räikkönent pöckölte ki az utolsó körökben, ám a versenyfelügyelők végül nem büntették meg a háromszoros futamgyőztest.
Williams: Az utóbbi másfél év legborzasztóbb hétvégéjét zárta a brit alakulat, ugyanis esélytelenek voltak a pontszerzésre, s csak a 14-15. helyen értek célba. Frank Williams istállója előre jelezte, hogy ez a vonalvezetésű aszfaltcsík nem fekszik majd számukra, de talán ők sem számították rá, hogy ekkorát csalódnak majd. Bottas szombaton már a Q1-ben(!) kiesett, de Massa is csak a második szakaszig jutott. Összességében elmondható, hogy talán még mindig a harmadik erőt képviselik, de össze kell szedniük magukat, mert a Red Bull már közeledik rájuk.
Ferrari: Mondhatni szokásos hétvégét zárt a maranellói istálló, hiszen Räikkönen nem ment jól szombaton, Vettel pedig dobogóra állt. A négyszeres világbajnok már 6-0-ra vezet Kimivel szemben, már ami az időmérős párharcot illeti. A finn nem is tudott előrébb jutni a versenyen (többek között Ricciardonak köszönhetően), Vettel viszont profitált a Mercedes érthetetlen döntéséből, így 18 ponttal gazdagodott. A Ferrari Monacóban közelebb volt a Mercedeshez, mint két hete, viszont ez adódhatott a pálya sajátosságaiból, így Kanadáig várnunk kell az olaszok megítélésével.
McLaren: Az 1992-es Ausztrál Nagydíj óta először szerzett pontot a McLaren és a Honda közös konstrukciója. Ahogyan várni lehetett, Monaco utcái kevésbé vették igénybe az erőforrásokat, így a McLarenek simán pontszerző helyekért harcolhattak. Buttonnek sikerült is négy ponttal távoznia, Alonsót viszont újabb műszaki hibák hátráltatták: mind szombaton, mind vasárnap balszerencsés volt. Egy újabb lépést tettek meg előre, ám Kanadában biztosan sokkal nehezebb dolguk lesz, hiszen ott sokat számít a motorerő.

(Forrás:sportrajongo.hu;Fotó:wired.com)