Jump to content

WTCC: A Zöld Pokol vár Micheliszékre

2015. 05. 13. 15:00

A hétvégén rendezik a 2015. évi FIA Túraautó-világbajnokság aktuális fordulóját a németországi Nürburgringen. A mostani verseny minden bizonnyal az idény egyik leglátványosabb futamának ígérkezik, hiszen a WTCC korábban még soha sem járt a Zöld Pokol becenévre hallgató legendás pályán. A mezőnyben természetesen ott lesz Michelisz Norbert, aki riválisaival egyetemben az idén 83 éves Nordschleife és a Grand Prix pálya majdnem 25 km-es távját fogja használni, ezért lesz "csak" a versenytáv kétszer három kör.

Az idény során természetesen rendeztek kollektív teszte a Nordschleifén, hiszen ez a pálya a legtöbb versenyzőnek és autónak teljesen ismeretlen volt. Speciális szabályok vonatkoznak erre a versenyhétvégére, például a teszt és a szabadedzések egy órásak lesznek, más keverékű versenygumit használhatnak a csapatok és a német szervezők azt is megmérték, hogy mennyire hangosak a versenyautók.
A mezőny az idény elejéhez képest nem lesz teljes, hiszen a svéd Rickard Rydellt (Nika Racing) pajzsmirigy betegsége miatt az orvosok eltiltották egy időre a versenyzéstől, valamint az olasz Proteam korábbi versenyzője, a szerb Dusán Borkovic távozott a WTCC-ből és pályafutását az ETCC-ben folytatja tovább. Változások történtek a LADA gyári csapatánál is, ugyanis a holland Jaap Van Lagen váltja az angol Thompsont a Vesta volánja mögött és lehet, hogy az orosz Kozlovszklij nem fog rajthoz állni ezen a futamon. A legnagyobb változás viszont az, hogy ezúttal női versenyző is lesz a mezőnyben, méghozzá Sabine Schmitz, akit a Nürburgring Királynőjének is neveznek, és akit csak erre a futamra szerződtetett az ALL-INKL.COM csapat.
Ami a plusz súlyokat illeti: a Hungaroringhez hasonlóan, itt Németországban is 60 kg-mal több súlyt fog magával cipelni a Citroen hármasa, az argentin López (129 pont), valamint a francia Loeb (96 pont) és Muller (86 pont) is.
A magyar szurkolókat természetesen leginkább Michelisz Norbert szereplése érdekli a leginkább. Nagy kérdés, hogy ezen a legendás pályán hogyan szerepel majd a Honda, ám a Hungaroringen győztes magyar versenyző mindentől függetlenűl a pontszerzés érdekében ül autóba.
"A hungaroringi futamgyőzelem után teljes lendülettel vetjük magunkat a következő versenyhétvége irányába. A legendás nürburgringi Nordschleifén versenyezni pályafutásom egyik legnagyobb szakmai kihívása lesz. A kollektív teszt eredményei alapján úgy tűnik, hogy a súlyelőny és az új fejlesztések ellenére is nehéz dolgunk lesz a Citroenek ellen, de ahogy a hazai versenyeken is látszott, tökéletes fegyelmezettséggel és kemény munkával bármi sikerülhet. A célom két erős pontszerzés Németországban."
A program:
Csütörtök
11:30 – 12:30 Teszt
Péntek
11:55 – 12:55 Szabadedzés
08:15 – 09:15 Szabadedzés
18:20 – 19:20 Időmérő
Szombat
10:25 – 11:50 Futam1 – 3 kör
11:55 – 13:00 Futam2 – 3 kör – az Eurosport közvetíti mind a két futamot, a DUNA TV felvételről adja le.

(Forrás:sportrajongo.hu;zengomotorsport.hu/Fotó:zengomotorsport.hu)