Jump to content

Csapatról-csapatra: Spanyol Nagydíj - 2. rész

2015. 05. 12. 11:30

Az elmúlt hétvégén Barcelonában folytatódott az idei Forma-1-es világbajnoki küzdelem. Elemzésünkben az összes istálló produkciójáról szót ejtünk, összehasonlítjuk a pilóták teljesítményét, majd megpróbáljuk felállítani a jelenlegi erősorrendet. A második részben ezúttal a McLaren, a Toro Rosso, a Force India, a Lotus, a Sauber és a Manor produkcióját vesszük górcső alá.

McLaren: Újabb csalódást keltő versenyen van túl a brit-japán alakulat, hiszen a pontszerzés Spanyolországban sem jött össze, bár tempóban már a Force India és (talán) a Sauber előtt járnak. Ugyan a versenyzők bizakodtak a hétvége előtt, ám újfent csak a magyarázkodásra futotta. Button 0.1 mp-cel kapott ki Alonsotól a kvalifikáción, végül a brit a 16. helyen zárt, majd rémisztőnek nevezte a McLaren-Honda vezethetőségét. A 2009-es bajnok azt sem zárta ki, hogy pont nélkül fejezhetik be az idei szezont. Alonso fékhiba miatt volt kénytelen feladni a 66 körös Spanyol Nagydíjat.

Force India: Egyre mélyebb gödörbe süllyed az indiai istálló, hiszen jelen állás szerint, ha csak a tiszta tempót nézzük, már csak a Manort tudják megverni. Hülkenbergék ugyan közelebb kerültek a Sauberekhez, a McLaren azonban átugrotta őket, így pillanatnyilag esélytelenek a pontszerzésre. Ahogy az általában lenni szokott, egy körön a német gyorsabb, ám vasárnap mexikói csapattársa vissza tudott vágni, de így is csak a 13., illetve a 15. pozícióra futotta.

Toro Rosso: A faenzai középcsapat újoncai ismét bizonyították, hogy helyes döntés volt a leigazolásuk. Sainz és Verstappen az időmérőn remekeltek, 5-6. helyről várhatták a lámpák elalvását, ám a gyenge versenytempójuk miatt csupán két pontot szereztek. A holland tini épphogy kiesett a pontszerző helyekről, a hazai pályán versenyző ifjabb Sainz viszont a leintés előtt csípte el a 9. pozíciót, egy bátor manőverrel utasította maga mögé a red bullos Kvyatot.

Lotus: Az enstone-i egylet a Mad Max c. filmet promózta a hétvége során, s ehhez ’alkalmazkodva’ igen kalandos hétvégét zártak. Szombaton csak a kvalifikáció második szakaszáig jutottak, viszont a versenyen igen előkelő pozíciókban autóztak, ám Grosjean hibázott, ami Maldonado futamába is került. A francia a boxban sem állt a helyzet magaslatán, s innen nézve kész csoda, hogy végül egészen a 8. pozícióig tudta feltornázni magát. Ami a pontokat illeti: 16-0 Grosjean javára, sőt az időmérőn már 5-0-ra vezet.

Manor: Még mindig fényévekkel a többiek mögött kullognak a brit istálló versenyzői, bár talán a Belga Nagydíjra már megérkezhet az új autó. Roberto Merhi hazai közönség előtt sem tudta legyőzni Will Stevenst, sem a kvalifikáción, sem a versenyen. Előbbi 4, míg utóbbi 3 kört kapott a futamgyőztes Nico Rosbergtől. A legnagyobb gond az, hogy még a közvetlenül előttük álló Force Indiáknál is 3 mp-cel lassabbak. Ráadásul a lekörözéseknél ’mozgó bójaként’ csak akadályozzák az élen autózókat.

Sauber: Egyértelműen a lemaradás jelei mutatkoztak meg a svájci kiscsapat barcelonai hétvégéje során. Ez persze várható volt, hiszen Peter Sauber alakulata súlyos anyagi gondokkal küzd, s csak a feljavuló Ferrari motorok miatt futottak erős versenyeket a szezon legelején. A fiatal pilótapáros pillanatnyilag esélytelen a pontszerző pozíciókra. Nasr egyértelműen svéd csapattársa fölé nőtt, akinél rendszeresen meggyőzőbb teljesítményt nyújt.

(áá)

(Forrás: sportrajongó.hu)