Jump to content

Senkinek nem kell az 1-es rajtszám?

2014. 12. 23. 13:50

Az nagyon hamar kiderült az F1-es idényzáró után, hogy Lewis Hamilton megtartja a 44-es rajtszámot jövőre, most pedig a WTCC idei bajnoka, Jose Maria Lopez is bejelentette, hogy az 1-es helyett továbbra is a 37-es szám virít majd a Citroenjén.

Jövőre 21 év után először fordul elő a Forma-1-ben, hogy egyik autón sem lesz ott az 1-es rajtszám. 1994-ben azért történhetett meg ez, mert Alain Prost negyedik világbajnoki címének megnyerése után visszavonult.

Úgy látszik, az egy éve bevezetett állandó rajtszámos szisztéma még a kezdetinél is nagyobb népszerűségnek örvend és (legalábbis Lewis Hamilton számára) még a világbajnoki címet jelképező 1-esnél is szimpatikusabb.

Így érezhet a Túraautó-vb. győztese, az argentin Jose Maria Lopez is, aki Hamiltonhoz hasonlóan megőrzi állandó rajtszámát, ezzel ő lesz a kategória első olyan bajnoka, aki nem vált át az 1-esre. Ezt korábban Andy Priaulx, Yvan Muller, Gabriele Tarquini és Rob Huff is megtette.

Hamilton és Lopez döntéseihez hasonló korábban leginkább a MotoGP-ben volt jellemző, de ott sem cselekedett így mindenki. A rajtszám megőrzésének hagyományát világbajnokként is Valentino Rossi vezette be, aki ragaszkodott a 46-oshoz.

Később a „Doktor” jó barátja, a néhai Marco Simoncelli sem cserélte le az 58-ast, most pedig az immáron kétszeres világbajnoki címvédő Marc Marquez tart ki hűségesen a 93-as szám mellett.

(fp)

(fotó: automobilsport.com, forrás: sportrajongo.hu)