Jump to content

F1: A 10 legmegrázóbb esemény 2014-ben – 2. rész

2014. 12. 05. 12:56

Az év második fele is tartogatott néhány döbbenetes fordulatot. Két világbajnok távozott a csapatától, a Ferrari a munkatársak felét lecserélte, két kiscsapat bedobta a törülközőt a hajrában és sajnos egy újabb tragikus baleset rázta meg a Forma-1 világát.

Vettel távozik a Red Bulltól

Két éve még biztosan lett volna pár keresetlen szava Sebastian Vettelnek a Ferrarihoz a bajnoki hajrában, ennek tükrében pedig nem kis meglepetés, hogy a német náluk folytatja pályafutását 2015-től – azzal együtt is, hogy 2016 végéig szerződés kötötte a Red Bull istállójához.

Alonso távozik a Ferraritól

Vettel érkezésével és Kimi Raikkonen érvényes szerződésével elég nyilvánvaló volt, hogy Fernando Alonsónak kell távoznia a Ferraritól az év végén. Annak a pilótának, aki korábban többször kijelentette, hogy a Scuderiánál szeretné befejezni F1-es pályafutását. Alonso számára világossá vált, hogy az idei problémák és a csapat körüli felfordulás 2015-ön túlra nyúlik és a spanyolnak úgy látszik elfogyott a türelme.

Fejek hullnak a Ferrarinál

Stefano Domenicallit az év elején váltotta Marco Mattiacci a csapatfőnöki székben. A balul sikerült olasz futamot követően Luca di Montezemolo bejelentette, hogy távozik a Ferrari elnöki pozíciójából. Az idényzáró után aztán Mattiaccinak is útilaput kötöttek a talpára. A nagy múltú olasz márkától egy éven belül búcsúzott Felipe Massa, Rob Smedley, Domenicalli, Montezemolo, Alonso és Mattiacci is.

Jules Bianchi horrorisztikus balesete Suzukában

Súlyos figyelmeztető hívást kapott a Forma-1 a biztonság kapcsán Suzukában, miután Jules Bianchi az esős körülmények között kicsúszott és nekiütközött az Adrian Sutil autóját szállító darus-kocsinak. A körülmények tisztázatlanok, egyesek szerint a versenybíróságnak már a baleset előtt közbe kellett volna avatkoznia a romló körülmények miatt, mások úgy vélik, Bianchi túl gyorsan hajtott a dupla sárga zászlós figyelmeztetés ellenére, megint mások a Marussia hibás fékrendszerére gyanakszanak. A súlyosan sérült pilótát nemrég hazaszállították Franciaországba.

A Marussia és a Caterham lehúzza a rolót

Csődeljárás indult a két kiscsapat ellen a világbajnokság hajrájában. A Marussia Szocsi után már nem állt rajthoz – 2015-ben sem fognak –, a Caterham viszont elindult Abu-Dhabiban és a jelenlegi állás szerint jövőre a 2014-es autókkal nevezhetnek. Elkeserítő viszont, hogy Bernie Ecclestone mennyire nem próbálta megmenteni őket a csődtől – láttuk korábban ennek az ellenpéldáját is, gondoljunk csak a Minardira.

(fp)

(fotó: dailymail.co.uk, forrás: planetf1.com/sportrajongo.hu)