Jump to content

F1: A 10 legmegrázóbb esemény 2014-ben – 1. rész

2014. 12. 05. 11:32

Az idei az „Ezüstnyilak” éve volt, de sajnos jó néhány elszomorító dolog is történt a Forma-1 világában. Néhány közülük tragikus, néhány váratlan fordulat eredménye, de mind a címlapon vagy vezető hírkent szerepelt a sportújságokban. Talán mind közül a legszomorúbbal kezdjük.

Michael Schumacher síbalesete

A hétszeres világbajnok harca a fejsérülésével 2013 utolsó napjaiban kezdődött egy karácsonyi sítúrán, a világsajtó az újév első napjaiban is a Grenoble-i kórházra figyelt. Schumacher túlélte a balesetet és megkezdte hosszú, küzdelmes felépülését, miközben a családnak ügyelnie kellett arra, hogy a gyógyulás a nyilvánosság kizárásával történjen és csak a legfontosabb információkat osszák meg. Ha származott bármi jó dolog a balesetből az az, hogy minden síelőnek kötelező a bukósisak viselete – látva, hogy Schumacher milyen súlyosan megsérült sisakkal, milyen esélyek lennének anélkül?

Ricciardo átveszi az uralmat a Red Bullnál

Mark Webber helyére egy szerethető figura érkezett 2014-ben, aki a Red Bull tehetségkutató gépezetéből csöppent a nagycsapatba. Ha bárkinek kétségei lettek volna Daniel Ricciardo képességeiről, az ausztrál rögtön csattanós választ adott a hazai futamán, ami ráadásul csak a kezdte kezdete volt. Az ifjú tehetség háttérbe szorította négyszeres világbajnok csapattársát, Sebastian Vettelt, látványos előzések egész kollekcióját mutatta be és olyan versenyzők elismerését vívta ki, mint Fernando Alonso.

Adrian Newey távozik a parancsnoki hídról

A Forma-1 történetének legnagyszerűbb tervezője, Adrian Newey évközben bejelentette, hogy távozik a Red Bull csapatától. Egyes pletykák azt állították, hogy a Ferrari megpróbálta őt Maranellóba csábítani, de Newey inkább az Amerika Kupa felé vette az irányt. A Red Bull 2015-ös modellje még az ő keze munkáját fogja dicsérni.

Rosberg szándékos/véletlen akciói

A Mercedes csapatán belül már Monaco után is nagy volt a feszültség, de végül Belgiumban telt be a pohár. Nico Rosberg a futam elején összeütközött Lewis Hamiltonnal, aki defektet kapott és nullázott aznap. Az esetet versenybalesetnek nyilvánították, de Rosberg később elismerte, hogy nem tett meg mindent a kontaktus elkerüléséért – ezzel egyben egy kettős győzelem is odalett.

Ecclestone-t nem ítélik el a vesztegetési ügyben

Egy német bíróság 8 éves börtönbüntetésre ítélte Gerhard Gribkowsky német bankárt, aki kenőpénzt fogadott el Bernie Ecclestone-tól az F1 kereskedelmi jogainak eladása kapcsán. Az eset különössége, hogy egy másik német bíróság bűnösnek találta a „Forma-1 mindenható urát” vesztegetésért – más ezért akár börtönbüntetést is kaphat. 100 millió dollár fejében azonban ejtették az ügyet.

(fp)

(fotó: abc.net.au, forrás: planetf1.com/sportrajongo.hu)