Jump to content

F1: Vettel hat szezonja a Red Bullnál

2014. 12. 03. 15:00

Hacsak nem emelkedik schumacheri magasságokba, Sebastian Vettel karrierje legeredményesebb időszakát tudhatja maga mögött. A német hat red bullos évadából négyet világbajnoki címmel zárt és bár a befejezés nem sikerült fényesen, magabiztosan kezdheti ferraris pályafutását.

2009: második a bajnokságban. Vettel és a Red Bull belehúz a hajrában, de az autó megbízhatatlansága miatt nem tudják megállítani Jenson Buttont és a Brawnt. Csúcspont: Nagy-Britannia. Pole-pozíció, leggyorsabb kör, futamgyőzelem, kell ennél több? Mélypont: Valencia. Műszaki hiba miatt komoly hátrányba kerül a pontversenyben.

2010: világbajnok. Bár szinte végig jó teljesítményt nyújt az évad során, csak egyszer vezeti a pontversenyt, de azt a legjobbkor, az utolsó futam után. Csúcspont: Japán. Magabiztos győzelemmel (+pole és leggyorsabb kör) tartja életben a világbajnoki esélyeit. Mélypont: Törökország. Felesleges hiba a Red Bull pilótáitól, egymással ütköznek az élen haladva.

2011: világbajnok. Vettel talán legfölényesebb éve, a többieknek csak morzsák jutnak. Csúcspont: Olaszország. Lehengerlő győzelem azon a pályán, ahol mindenki a Red Bull gyengélkedését várta. Mélypont: Abu-Dhabi. Az év egyetlen kiesése, Vettel defektet kap nem sokkal a rajt után.

2012: világbajnok. Az év eleji gyengébb teljesítményt feledve az „ázsiai hadjáratnak” köszönhetően Vettel zsinórban harmadszor nyeri meg a bajnokságot. Csúcspont: Abu-Dhabi és Brazília. Vesztes helyzetből (boxutcai rajt, rajt utáni megpördülés) menti meg a futamokat, Abu-Dhabiban egészen a pódiumig jut! Mélypont: Olaszország. Műszaki hiba, elúszni látszanak az esélyek.

2013: világbajnok. Kiegyensúlyozott élmezőnyű első félidő után Vettel kilenc győzelmet hoz 2013 őszén. Csúcspont: Brazília. A zsinórban aratott kilencedik győzelem, amellyel minden ellenfelét padlóra küldi. Mélypont: Nagy-Britannia. Az év egyetlen kiesése, technikai gond fosztja meg Vettelt a győzelemtől.

2014: ötödik a bajnokságban. Győzelem nélkül, új csapattársa (Daniel Ricciardo) árnyékában teljesíti utolsó idényét a Red Bullnál. Csúcspont: Szingapúr. A szezon legjobb eredménye, Ricciardó-t megelőzve második. Mélypont: Ausztria. A sokadik műszaki hiba, Vettel már a futam elején elszáll.

(fp)

(fotó: f1-fanatic.co.uk, forrás: sportrajongo.hu)