Jump to content

F1: Alonso öt szezonja a Ferrarinál

2014. 12. 03. 11:36

Fernando Alonso kétszeres vb-elsőként érkezett a patinás olasz márkához 2010-ben, de az áhított harmadik titulus még fél évtized után is csak ábrándkép. A spanyol világbajnoki címek helyett három összetettbeli második hellyel vigasztalódhat, miután öt év után otthagyja a Ferrari csapatát – és feltehetően a McLaren-Hondához távozik.

2010: második a bajnokságban. Az utolsó futam előtt neki van a legnagyobb esélye a vb-címre, de az elhibázott taktika miatt végül Sebastian Vettel és a Red Bull aratja le a babérokat. Csúcspont: Szingapúr. Az esélytelenséggel dacolva Alonso diktálja a tempót az éjszakai versenyen, és végig maga mögött tartja Vettelt – fordulópont a bajnoki csatában. Mélypont: Nagy-Britannia. Félresikerült futam, Alonso a hajrában már azt kéri, hogy ne beszéljenek hozzá a rádióban.

2011: negyedik a bajnokságban. Az év nagy részében tehetetlen a Red Bullal és gyakran a McLarennel szemben is, legtöbbször a dobogó a maximum, amit elérhet. Csúcspont: Nagy-Britannia. Az év egyetlen győzelme a csapat első sikerének (1951) helyszínén, Alonso ügyesen csap le a Red Bull hibájára. Mélypont: Kanada. Kiemelkedő negatívum nincs, ez az egyetlen verseny, ahol Alonso nem ér célba.

2012: második a bajnokságban. A gyenge fejlesztésű autó megbízhatósága és Alonso kitartása életben tartja a reményeket Brazíliáig, de az utolsó fordulóban ismét Vettel bizonyul jobbnak. Csúcspont: Németország. Pole-pozíció és győzelem, nem túl gyakori jelenség Alonso ferraris karrierjében. Mélypont: Belgium és Japán. Két rajtbaleset, feltehetően itt úszik el a spanyol pilóta világbajnoki címe.

2013: második a bajnokságban. A szezon jól indul, de Alonsónak az év második felében nincs esélye Vettel fölényével szemben. Csúcspont: Spanyolország. Alonso hazai pályán győz, karrierje során másodszor. Mélypont: Malajzia és Bahrein. Feleslegesen elvesztegetett pontok a csapat (és Alonso?) rossz döntései miatt.

2014: hatodik a bajnokságban. A korábbi kudarcokkal együtt is a legkiábrándítóbb év, győzelem nélkül, mindössze két dobogós helyezéssel vigasztalódik. Csúcspont: Magyarország. Első és egyetlen alkalom az évben, hogy Alonsónak van esélye a győzelemre, végül az idény legjobb eredményét éri el másodikként. Mélypont: Olaszország. A csapat hazai versenyén szégyenszemre műszaki hiba vet véget a spanyol futamának.

(fp)

(fotó: carevolution.blog.hu, forrás: sportrajongo.hu)