Jump to content

Air Race: A budapesti futamok

2014. 12. 02. 10:44

2009 után jövőre ismét ellátogat a Red Bull Air Race mezőnye Magyarországra, ennek kapcsán idézzük most fel az eddigi hat budapesti versenyt. A nem túl egyszerű magyar pályán eddig csak egyvalaki tudott duplázni, viszont háromszor is új győztest avatott a mezőny.

A Red Bull Air Race rögtön az első évben, 2003-ban magáénak tudhatott egy magyarországi fordulót, de akkor még a tököli repülőtéren mérték össze a tudásukat a pilóták. Az akkori futamot, akárcsak a sorozat történetének első versenyét az ausztriai Zeltwegben, Besenyei Péter nyerte meg.

2004-ben már a fővárosban, a Margithíd és a Lánchíd között kialakított pályán száguldozott a mezőny, a leggyorsabbnak pedig Kirby Chambliss bizonyult, megelőzve a német Klaus Schrodtot és Besenyeit.

Egy évvel később Mike Mangold és Besenyei Péter küzdött az összetettbeli elsőségért. A magyar pilótának szüksége lett volna egy erős hazai szereplésre, de a szezon során először még a dobogóra sem ért fel, csak negyedik lett, miközben Mangold győzött Chambliss és Paul Bonhomme előtt.

2006-ban új győztest avatott a sorozat, Steve Jones volt a legjobb a Duna felett, a második helyen Bonhomme, a harmadikon Mangold végzett.

Mangold volt az első pilóta, aki duplázni tudott Budapesten, erre pedig 2007-ben került sor. Az amerikainak ez volt az utolsó győzelme a Red Bull Air Race-ben, a dobogós pozíciók a két évvel ezelőtti eredményt tükrözték: ismét Chambliss és Bonhomme állhatott még fel a pódiumra.

2008-ban ismét egy új győztest ünnepelhettünk a magyar futamon. Hannes Arch amúgy is félig hazai versenyének tekinthette a budapesti fordulót, hiszen osztrák, de a hat évvel ezelőtti első diadala miatt már biztosan a szívébe zárta a magyar fővárost. Két brit pilóta, Jones és Bonhomme lett a második, illetve a harmadik.

2009-ben újfent olyan versenyző ért oda a dobogó tetejére, aki korábban még sosem nyert. Nem kis meglepetésre az amerikai Michael Goulian, aki legtöbbször igen szerény eredményeket ér el, idén sem volt ez másképp, öt éve mindenkit legyőzött Budapesten és feliratkozott a győztesek sorába. A második helyen Bonhomme, a harmadikon Chambliss zárt.

Sajnos Besenyei Péter nem brillírozott eddig a hazai versenyein, legjobb helyezése a 2004-es harmadik pozíció, így a 2015-ös futammal kapcsolatban nem is kívánhatunk mást, mint hogy pályafutása legjobb magyarországi eredményét érje el.

(fp)

(fotó: hungarytoday.hu, forrás: sportrajongo.hu)