Jump to content

MotoGP: 2015 pilótái és csapatai

2014. 11. 28. 11:33

Visszatérő pilóták és gyárak, újoncok és nagy ugrások, ez jellemzi az átigazolási szezont 2014 és 2015 között a gyorsasági motoros-világbajnokságon. Lássuk a fontosabb neveket a jövő évi rajtlistán.

A Repsol Honda nem változtat a pilótafelállásán, így jövőre is az immáron kétszeres bajnok Marc Marquezzel és a csapat színeiben már a tizedik évadát kezdő Dani Pedrosával állnak rajthoz. A Yamaha szintén nem változtat, 2015-ben is Jorge Lorenzo és Valentino Rossi húzza a gázkart a „hangvillásoknál”, a Tech3-nél is marad Pol Espargaro és Bradley Smith.

A Ducatitól viszont távozott Cal Crutchlow, helyét a Pramac-tól érkező Andrea Iannone veszi át Andrea Dovizoso mellett. Iannone utóda Danilo Petrucci lesz Yonny Hernandez oldalán. Crutchlow az LCR Hondánál váltja Stefan Bradlt, míg Scott Redding 2015-ben szintén gyári támogatást kap az Estrella Galicia Marc VDS csapattól.

A Gresini motorgyártót cserél, Hondáról Apriliára váltanak, Alvaro Bautista szerződést hosszabbított, a spanyol csapattársa a négy év után a MotoGP-be visszatérő Marco Melandri lesz. A Suzuki három év után száll harcba ismét a királykategóriában, a japán gyár motorainak nyergébe Aleix Espargaro és Maverick Vinales ülhet majd fel.

Az Open-kategóriában a Forward Yamahánál Bradl érkezik az idősebb Espargaro (Aleix) helyére, a másik motoron a Superbike-ból érkező Loris Baz ül majd. Az Octo IodaRacingnél Alex de Angelis, míg az Avintia Ducatijain Hector Barbera és Mike Di Meglio versenyez jövőre.

Karel Abraham továbbra is hazai, cseh csapata támogatását élvezi, az LCR Honda Open-kategóriás pilótája a Moto3-ból érkező Jack Miller lesz, az Aspar csapat színeiben pedig Eugene Laverty és Nicky Hayden áll majd rajthoz.

A Moto2-ben Esteve Rabat marad a Marc VDS-nél, Mika Kallio azonban átigazolt az Italtrans Racinghez Franco Morbidelli mellé, helyét a Moto3-as világbajnok, Alex Marquez veszi át. A MotoGP-ben felkerülő Vinales-t Alex Rins pótolja majd.

A „kicsiknél” a Red Bull KTM Ajo három motort indít jövőre, Karel Hanika marad, érkezik Miguel Oliveira és Brad Binder. Alex Marquez és Alex Rins helyét egy francia újonc, Fabio Quartararo és Jorge Navarro veszi át az Estrella Galiciánál.

(fp)

(fotó: foxsports.com, forrás: sportrajongo.hu)