Jump to content

F1: Az első verseny Ferrarival

2014. 11. 28. 14:08

Alonso és Raikkonen egyből betalált, de Lauda és Barrichello is jól kezdtek, Prostnak és Schumachernek nem jött össze, Massa és Villeneuve csak szerénykedtek és most mindenki Vettelre kíváncsi.

A Ferrari pilótájának lenni, ez olyan dolog, amit a legtöbb versenyző szeretne megtapasztalni legalább egyszer a karrierje során. Az első pillanattól kezdve kiemelt figyelem hárul az illetőre, a tifosi szigorú, van, akit alig várnak, van, akit kezdetben nem kedvelnek. Hosszútávon pedig csak a siker az elfogadott.

Most azt nézzük meg, hogy a legnagyobb nevek hogyan debütáltak a Scuderiánál. Nem mindenkinek volt egyszerű vagy eredményes a kezdés – persze az sem volt mindegy, hogy ki milyen időszakban igazolt a Ferrarihoz.

Alain Prost, Jean Alesi és meglepő módon a Ferrari legnagyobb sikereit elérő Michael Schumacher is kieséssel nyitottak első ferraris futamukon. A két francia egy év különbséggel szállt be először az olasz istálló autójába Phoenixben, Prostnak olajszivárgás miatt kellett kiállnia 1990-ben, Alesi pedig váltóhiba miatt szállt ki 1991-ben. Schumacher 1996-ban, Melbourne-ben debütált a csapatnál, ahol fékhiba vetett véget a versenyének.

Mások célba értek ugyan, de igencsak szerény helyezést mutathattak fel. Gilles Villeneuve például csak tizenkettedik lett az 1977-es Kanadai Nagydíjon, Rene Arnoux tizedik 1983-ban, Brazíliában, Felipe Massa pedig csak kilencedik a 2006-os Bahreini Nagydíjon.

Hét versenyző viszont kapásból odaért a pódiumra az első ferraris szereplésekor. Eddie Irvine ugyanakkor került a Scuderiához, mint Schumacher, ő egy harmadik hellyel nyitott. Niki Lauda és Rubens Barrichello egy-egy második pozícióval tette le a névjegyét a „vörösöknél”, előbbi az 1974-es argentin, utóbbi a 2000-es ausztrál versenyen.

Négy világbajnok elmondhatja magáról, hogy egyből nyerni tudott, ahogy a Ferrarihoz került. Mario Andretti 1971-ben Dél-Afrikában, Nigel Mansell az 1989-es Brazil Nagydíjon, Kimi Raikkonen a 2007-es melbourne-i nyitányon, Fernando Alonso pedig a 2010-es bahreini viadalon vezette győzelemre új csapatát. Raikkonen ráadásul rögtön az első évében világbajnok is lett az olasz istállóval.

Vajon Sebastian Vettelnek hogy sikerül majd a 2015-ös Ausztrál Nagydíj?

(fp)

(fotó: formula.hu, forrás: sportrajongo.hu)