Jump to content

Michelisz Norbi: „A kevesebb néha több”

2014. 11. 27. 13:24

Pozitív érzések keringnek Michelisz Norbiban Makaó után, ahogy az a páros években megszokott. A magyar versenyző számára a Hungaroring jelentette a lelki mélypontot 2014-ben, de aztán Argentínában fordult a kocka és most Norbi élete legjobb idényére tekinthet vissza.

Élete legjobban sikerült évét zárta Michelisz Norbi nemrég Makaóban. A Zengő Motorsport magyar pilótája a három citroenes versenyző mögött a negyedik helyen végzett a világbajnoki pontversenyben, ezzel a Honda gyári pilótáit is maga mögé utasította.

A pozitív finálé (egy második és egy negyedik hely Makaóban) feledtette Norbival az év közben felmerülő összes nehézséget és bosszúságot. Az örömre már csak azért is lehet oka, hiszen 2010 óta nem sikerült ilyen jól a távol-keleti hétvége (akkor egy ötödik pozíciót és egy győzelmet szerzett).

Érdekes sorminta alakult ki a magyar versenyző pályafutásában az idényvégeken. Páros évek: 2010-első győzelem, 2012-privát bajnoki cím, 2014-legjobb összetettbeli helyezés. Páratlan évek: 2011-rossz szezon zárása, 2013-összetört autó. Szerencsére Norbi nem babonás, reméli, hogy 2015 végén is pozitív érzésekkel száll majd ki az autóból.

Norbi meglátása szerint „az idény fele ráment, míg utolértük magunkat”. Az első félévből csak a Slovakiaringen elért dobogóval lehetnek elégedettek – ez is leginkább a pálya karakterisztikája miatt volt lehetséges. A Hungaroringen elszenvedett technikai hiba (elhajló lengőkar) a mai napig bosszantja őt, „akkor és ott igazságtalannak éreztem az egész világot”. A magyar futam legalább háromszoros szorzóval bír a csapat számára, a kiemelkedő eredmény nélküli hétvége után Norbi csak a legjobb tízbe kerülést látta reálisnak az év végét tekintve.

Szerencsére azonban a dolgok jó irányba fordultak. Norbi ebben a szezonban tanulta a legtöbbet nemcsak az autó vezetéséről, hanem saját magáról is. „Rájöttem, hogy nem mindig kell a 100 százalékot hajszolni, néha kifizetődőbb a 97 vagy 98 százalék.” A „kevesebb néha több” mottó felülírta az év első felében jelentkező görcsösséget.

Az év végi negyedik hely nem a sorozatos dobogóknak, hanem a kiegyensúlyozott pontszerzéseknek volt köszönhető, ebben pedig Argentína jelentette a fordulópontot. A kiutazás körüli tortúra csökkentette az elvárásokat, ellazította Norbit és ennek meg is lett az eredménye (2. hely). Ezt a nyugodtságot hívta segítségül a későbbi futamokon is.

A márkán belüli első hely miatt mostantól magasabban lesz a léc, de egyben extra motivációt is ad Norbinak. Innentől ő is ezt várja el saját magától.

(fp)

(fotó: hvg.hu, forrás: michelisz.hu/sportrajongo.hu)