Jump to content

F1: Egy vb-cím margójára – út 2008-tól 2014-ig

2014. 11. 26. 11:11

Lewis Hamilton kis híján megdöntötte Niki Lauda rekordját, akinek két vb-címe között hét év telt el (1977-1984), ráadásul az osztrákok háromszoros bajnoka közben egyszer vissza is vonult. Hamilton hat ínséges évet várt arra, hogy ismét a Forma-1 trónjára ülhessen.

Amikor 2008-ban Lewis Hamilton megmentett egy ötödik helyet Brazíliában azzal, hogy az utolsó kör utolsó kanyarjában megelőzte Timo Glock Toyotáját, minden idők legfiatalabb világbajnokává vált – ezt a címet azóta elhódította tőle Sebastian Vettel. Akkor úgy tűnt, övé a jövő és az elkövetkező években még számos titulust gyűjt be.

Ám a szabályváltozások megkeverték az F1 kártyapakliját. A 2009-es McLaren az istálló egyik leggyengébb konstrukciója volt, Hamilton a szezon első felében csak szenvedett, aztán a német versenytől kezdve újra versenyképessé vált, két győzelemmel (Hungaroring, Szingapúr), egy második és két harmadik helyezéssel tette valamelyest emlékezetessé a feledhető idényt.

2010-ben a brit ismét kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott, nyert Törökországban, Kanadában és Belgiumban is, de egy magyarországi műszaki hiba és Monzában, illetve Szingapúrban Hamilton részéről egy-egy figyelmetlenség miatt nagyon sok pont veszett el, így nem szállhatott harcba érdemben a bajnoki elsőségért.

Már ekkor látni lehetett, hogy valami nincs rendben Hamiltonnal. A se veled-se nélküled kapcsolat Nicole Scherzingerrel és megromlott viszonya az apjával a teljesítményére is rányomta a bélyegét. Hiába győzött 2011-ben Kínában, Németországban és Abu-Dhabiban, rengeteg felesleges ütközésbe keveredett. A mélypont Monaco volt, ahol rasszizmussal vádolta a versenybizottságot.

2012-ben javult a helyzet. Impozáns sikereket ért el Kanadában, Magyarországon, Olaszországban és Austinban is, alig volt kimagyarázandó szituáció és csak két műszaki hiba (Szingapúr, Abu-Dhabi) akadályozta meg abban, hogy megnehezítse Alonso és Vettel dolgát a hajrában.

Hamilton jól viselte a csapatváltást is, tűrte, hogy a Mercedes összteljesítménye 2013-ban nem ritkán harmatosnak is alig volt nevezhető – nem mellesleg ismét győzött Magyarországon –, idén pedig olyan lehengerlő évet produkált, ami csak a legnagyobbak sajátja: 11 győzelem tizenkilenc futamból, hiba viszont alig (talán a brazíliai kicsúszást lehetne felróni).

Az immáron kétszeres világbajnok nagyon mély gödörből mászott ki, most nyeregben érezheti magát, innentől már végképp nem fogja senki megkérdőjelezni a képességeit. Kérdés, hogy ez mire lesz elég? Amint azt láthattuk, Sebastian Vettel egyeduralma sem tart örökké. Vajon Hamilton meddig jut el? És meddig tart az együttműködés a Mercedesszel?

(fp)

(fotó: theguardian.com, forrás: sportrajongo.hu)