Jump to content

F1: Bottas nyerte az abu-dhabi teszt első napját

2014. 11. 25. 18:47

Valtteri Bottas bizonyult a leggyorsabbnak az abu-dhabi teszt első napján, melyen a legnagyobb figyelem azonban a McLaren-Honda bemutatkozására, valamint Sebastian Vettel ferraris látogatására irányult.

Magyar idő szerint reggel 6 órakor vette kezdetét az év utolsó tesztsorozatának első napja. A napsütésben és nagy melegben lebonyolított gyakorlást a mezőny villanyfénynél fejezte be.

Az eredményjelzőn Valtteri Bottas neve állt az élen, a Williams finn versenyzője reggel aerodinamikai teszteket teljesített, de kipróbálta azt a LED-kijelzőt is, melyet csapata már a 2015-ös autójának kormányához fejleszt. Bottas a leggyorsabb körét az utolsó félórában teljesítette.

A finn uralmat Kimi Raikkonen és az apai ágon finn Nico Rosberg tette teljessé. Utóbbi versenyző volt a nap legszorgalmasabbja – a német összesen 114 kört teljesített a számára a vasárnapi történtek miatt rossz emlékeket idéző pályán.

Raikkonen a Ferrarival 80 körig jutott és fél másodperccel maradt el Bottas-tól. Az olaszoknál viszont nem csupán rá irányult a figyelem, hanem a garázsban még civilként felbukkanó Sebastian Vettelre is, aki a képek és tudósítások szerint máris megtalálta a közös hangot leendő kollégáival.

Nagy várakozás előzte meg a McLaren első pályára gördülését. A wokingiaknak 1992 óta a mai volt az első nyilvános fellépésük, melyen egy Honda-erőforrás hajtotta autójukat. A tesztnapjuk ugyanakkor meglehetősen nehézkesre sikeredett. Az ebédszünetig a szerelők az elektronikai rendszereken ügyködtek, így Stoffel Vandoorne csak várakozott. Dél után nem sokkal aztán beindították a Honda-motort. Vandoorne ekkor egyetlen óvatos kört teljesített, majd egy órával később, második próbálkozása során máris megállt a pályán a McLaren. Lendült a piros zászló, a wokingiak garázsában pedig ismét hosszas szerelőmunka következett. A belga a nap végén még egy harmadik körre is kimerészkedett, mért kört azonban nem teljesített.

Ami a piros zászlókat illeti, a nap folyamán két alkalommal is Max Verstappen csalta elő őket. A holland tehetség végül 55 körig jutott és csak az idő nélkül maradó Vandoorne-t előzte meg.

Változott a program a Lotus-nál. Eredetileg Esteban Oconnak kellett volna tesztelnie ma, helyére viszont Charles Pic ült, míg szerdán várhatóan Ocon és a Red Bull utánpótlás-versenyzője, Alex Lynn osztozik majd az autón. Pic egyébként ma a hetedik időt autózta.

Szorgalmasan rótta ma a köröket a Red Bullt tesztelő Carlos Sainz Jr., aki továbbra is arra vár, hogy a Toro Rossóval aláírja a 2015-ös szerződését, de közel száz kört teljesített Marcus Ericsson is, aki az orosz verseny óta most ült először Forma-1-es autóba – de már a Sauberbe.

(fotó: news.yahoo.com, forrás: motorsportal.hu/sportrajongo.hu)