Jump to content

MotoGP: Szezonzárás a kétkerekűeknél

2014. 11. 06. 14:27

A hétvégén Valenciában véget ér az idei gyorsasági motoros-világbajnokság. A két nagyobb géposztályban már megvan a végső győztes, de a „kicsiknél” ádáz küzdelem várható az összetettbeli elsőségért.

2002 óta rendezik a MotoGP évadzáró futamát a Ricardo Tormo versenypályán. Itt lett világbajnok többek között Thomas Lüthi (2005), Nicky Hayden (2006), Hiroshi Aoyama (2009), Stefan Bradl (2011), Maverick Vinales (2013) és 2007-ben Talmácsi Gábor is. A legtöbb győzelmet (6) Dani Pedrosa aratta.

A királykategóriában a két gyári Yamaha (Valentino Rossi és Jorge Lorenzo) küzdhet meg egymással az összetett második helyéért – a „Doktor” előnye tizenkét pont Lorenzo előtt. A MotoGP futamán rajthoz áll a 2015-ben visszatérő Suzuki is, Randy de Puniet-vel a nyeregben. A Moto2-ben is csak a második hely lehet kérdéses, Mika Kallio jelenleg tizenöt ponttal előzi meg a Suzuki egyik jövő évi pilótáját, Maverick Vinales-t.

A Moto3-ban viszont bajnokot avatunk Valenciában, Alex Marquez előnye tizenegy pontra rúg Jack Millerrel szemben. A két ellenfél csatározása végigkísérte az idei szezont, különösen annak második felét, számtalan kemény ütközetet vívtak egymással, legutóbb pont két hete Malajziában. Miller igen keményen „bekkelte” Marc Marquez öccsét, ment is a szópárbaj a futam után és Valenciában is hasonlóan harcias küzdelemre számíthatunk.

Amennyiben Alex Marquez nyeri meg a vb-címet, történelmet írnak a Marquez-fivérek, hiszen a MotoGP történetében még soha nem fordult elő, hogy egy testvérpár ugyanabban az évben nyerjen világbajnokságot két külön kategóriában – Marc már Motegiben bebiztosította a magáét.

(fp)

(fotó: sporttravelworld.com, forrás: p1race.hu/sportrajongo.hu)