Jump to content

Hét éve lett világbajnok Talmácsi Gábor

2014. 11. 04. 09:30

2007. november 4-én futották a szezon utolsó gyorsasági motoros-világbajnoki futamát Valenciába. Talmácsi Gábor (14) tízpontos előnnyel érkezett a fináléra csapattársával, Hector Faubellel (55) szemben, azaz már egy dobogós helyezés is elég lehetett a végső győzelemhez.

„Talma” bombaformában futott az edzéseken, megszerezte a pole pozíciót. A magyar pilóta taktikája szerint el kellett húznia a mezőnytől, hogy Faubel minél később érhesse utol – neki mindenképpen blokkolnia kellett ellenfelét.

Talmácsi vezette a versenyt egy darabig, majd Faubel felzárkózott rá. A spanyol számtalanszor bebújt „Talma” mellé az első kanyarban, aki azonban mindig visszavette a vezetést. A két motoros többször is kitette a könyökét, Faubel egyszer meg is pöckölte hátulról Talmácsit, de ezt leszámítva sportszerű, kemény küzdelem zajlott a pályán.

A hajrára Mattia Pasini, Lukas Pesek és a harmadik „asparos”, Sergio Gadea is felért rájuk. Az utolsó körben a három csapattárs haladt az élen, Faubel az utolsó kanyarban átvette a vezetést, Talmácsi pedig befutott mögötte a második helyen, ezzel megszerezte Magyarország első világbajnoki címét a MotoGP-ben.

Hét év után is nagy büszkeséggel gondolunk vissza erre a futamra, ahol Talmácsi Gábor örökre beírta nevét a motoros világbajnokságok történelemkönyvébe.

(fp)

(fotó: zimbio.com, forrás: sportrajongo.hu)