Jump to content

F1: Döntő fordulat következett be a Mercedesnél?

2014. 11. 04. 14:01

Két verseny maradt hátra a 2014-es világbajnokságból, Lewis Hamilton pedig huszonnégy ponttal vezet Nico Rosberg előtt. Brazília biztos nem dönti el a küzdelmet, de Rosberg ettől még korán sem dőlhet hátra.

Lewis Hamilton vasárnapi győzelmével – mely sorozatban az ötödik, idén pedig a tizedik volt Rosberg négy sikerével szemben – igen kényelmes helyzetbe hozta magát Interlagos és Abu-Dhabi előtt. A 2008-as világbajnoknak nem kell feltétlenül győznie a hátralevő futamokon, ha mindkétszer befut Nico Rosberg mögött, akkor is elől marad a pontversenyben.

Számunkra jó hír, hogy mindenképpen a szezonzárón dől el a bajnoki cím sorsa, hiszen ha Rosberg esetleg kiesik a Brazil Nagydíjon, Hamilton pedig nyer, akkor is csak 49 pontra duzzadna az előnye. Ki gondolta volna, hogy még hálát is adunk a duplapontos szisztémáért?

Szombaton, az időmérő edzés után úgy látszott, Nico Rosberg megtalálta Lewis Hamilton Achillesét azzal, hogy négytizeddel megverte őt – azok után, hogy a brit nyert meg minden szabadedzést. Az 1982-es világbajnok fia azonban elég könnyelműen bánt a vezető pozícióval, Hamilton még a verseny fél-távja előtt megelőzte csapattársát.

A Rosberggel szemben megfogalmazott egyik legfőbb kritika az, hogy egyszer sem verte meg Hamiltont test-test elleni küzdelemben. Nem volt ez másképp Austinban sem. Könnyen lehet, hogy a német ezzel elszalasztotta utolsó lehetőségét a világbajnokság megnyerésére, önerőből legalábbis nem lesz könnyű az élre törnie.

Hamilton viszont szédületes formában van. Zsinórban öt győzelmet amúgy sem gyakran aratnak a Forma-1-ben, de tíz vagy annál több győzelmet eddig csak ketten értek el egy évadon belül (Michael Schumacher: 2002-2004, Sebastian Vettel: 2011-2013).

Vajon tartogat-e még fordulatokat az idei évad és Rosberg vissza tud vágni vagy Hamilton számára innentől sétagalopp lesz a szezon?

(fp)

(fotó: citizen.co.za, forrás: sportrajongo.hu)