Jump to content

F1: Helyzetelemzés Austin után

2014. 11. 03. 09:58

Nem túl sok emlékezetes pillanattal gazdagította a 2014-es évet az amerikai verseny, de többek számára igen nagy jelentősséggel bírt a tegnapi futam. A Caterham és a Marussia távollétében csupán kilenc istállót vehettünk górcső alá.

Idei tizedik kettős győzelmét szerezte meg tegnap a Mercedes csapata. Immár bizonyos, hogy a világbajnok valamelyik „Ezüstnyíl” pilótája lesz, de azzal, hogy Nico Rosberg ismét elpuskázott egy győzelmi lehetőséget, komoly fórt adott Lewis Hamiltonnak a hátralevő két futamra.

Sebastian Vettel műszaki kálváriái és Daniel Ricciardo finoman szólva is gyenge rajtja ellenére jó futamot zárt a Red Bull. Ricciardo felléphetett a pódiumra, Vettel pedig mentve a menthetőt a hetedik helyen futott be, hat pontot kasszírozva.

Erős versenyt produkált, de ezúttal egyik egységével sem tudott odaérni a dobogóra a Williams. Valtteri Bottas helyett Felipe Massa villogott az indulásnál, de a boxkiállások során ő sem tudta feltartóztatni Ricciardót.

Nem igazán jött be a – biztonsági autó miatt megkockáztatott – alternatív stratégia a McLarennek. Bár Kevin Magnussen nyolcadik lett, Jenson Button a pontszerző zónán kívül, a tizenkettedik pozícióban zárt. Egyikük sem tudott javítani a rajthelyén.

Ismét felejthető hétvégén van túl a Ferrari. Fernando Alonso ugyan megint kihozta a maximumot a lehetőségeiből, ami egy hatodik helyre volt elég, Kimi Raikkonen beállításbeli problémái talán most voltak a legsúlyosabbak, a finnt körhátrányban, mindössze tizenharmadikként rangsorolták.

Csapatként talán Austinban volt a legerősebb a Lotus. Romain Grosjeant csak Jean-Eric Vergne bevetődése fosztotta meg a pontszerzéstől, Pastor Maldonado viszont idén először befért a legjobb tíz közé – a venezuelai kilencedik lett.

Egyik autójával sem ért célba a Force India. Sergio Perez az első körben tarolta le Adrian Sutil és egyben saját autóját, Nico Hülkenberg versenyének pedig műszaki hiba vetett véget. A pénzügyi nehézségekkel küzdő istállónak nem ártott volna néhány pont.

Nagy lehetőségtől esett el a még mindig nullapontos Sauber. A pontszerzésre is esélyes Sutilt Perez elkaszálta, Esteban Gutierrez pedig komoly lépéshátrányban versenyzett a mezőny többi tagjához képest Austinban.

Felemás futamon van túl a Toro Rosso. Míg Daniil Kvyat nemigen találta az ideális versenytempót – néha az ideális haladási irányt sem – a 2015-ös ülésért hajtó Jean-Eric Vergne ismét harciasan vezetett, ami – egy büntetéssel együtt is – a tizedik helyre volt elég.

(fp)

(fotó: telegraph.co.uk, forrás: sportrajongo.hu)