Jump to content

F1: Hamilton ismét legyőzte Rosberget

2014. 11. 02. 22:55

A monzai és a suzukai séma ismétlődött meg Austinban: hiába állt jobban az időmérő edzés után és a futam első felében Nico Rosberg, Lewis Hamilton erőből megverte csapattársát. A zsinórban ötödik, idei tizedik győzelmét arató brit pilóta óriási lépést tett a világbajnoki cím felé.

A rajtrácsra mindössze tizenhét autó sorakozott fel Austinban, a Marussia és a Caterham nem állt rajthoz az Amerikai Nagydíjon, Sebastian Vettel pedig a boxutcából várta a lámpák kialvásának pillanatát. A rajtnál Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo is hátraesett, a két Mercedes pedig gond nélkül eljött az első két helyen.

Az első körben Adrian Sutil és Sergio Perez akadt össze egymással (mindketten kiestek), pályára küldték a biztonsági autót. A verseny az ötödik körben folytatódott. Az első kerékcserék után Ricciardo megelőzte Bottas-t, az ausztrál felzárkózott a negyedik pozícióba. Nico Hülkenberg műszaki hiba miatt kiállt – nem ez volt a Force India legjobb hétvégéje.

Szép csatát vívott egymással Jenson Button és Fernando Alonso, a két világbajnok hosszú körökön át nyúzta egymást, végül a spanyolnak sikerült megelőznie Buttont. Ugyanekkor Lewis Hamilton is bebújt Nico Rosberg mellé és átvette a vezetést. Alonso a huszonhetedik körben a másik McLarent, Kevin Magnussent is lehagyta.

Ismét igen vehemensen vezetett a jövő évi szerződéséért küzdő Jean-Eric Vergne. A francia pilóta nevéhez fűződött a futam egyik legmerészebb manővere: az egyes kanyarban vetődött be honfitársa, Romain Grosjean mellé, csupán a Lotus pilóta lélekjelenlétén múlt, hogy nem lett baleset az akcióból. Vergne néhány körrel később Buttont is szemfülesen előzte meg.

Lewis Hamilton 2007 és 2012 után idén is megnyerte az Amerikai Nagydíjat, ez egyben idei tizedik, sorozatban az ötödik sikere volt és egy komoly lépés második vb-címe felé, hiszen Brazíliában és Abu-Dhabiban akár Rosberg mögött a második helyen is célba érhet. A német pilóta hátránya jelenleg huszonnégy pont.

A Mercedes-ek mögött Ricciardo lett a harmadik, pontot szerzett Massa, Bottas, Alonso, Magnussen, Vettel, Maldonado és Vergne. A jövő héten Brazíliában rendezik meg az idény utolsó előtti versenyét.

(fp)

(fotó: skysports.com, forrás: sportrajongo.hu)