Jump to content

Vettel-Red Bull: egy hosszú kapcsolat vége

2014. 10. 04. 09:42

A várakozásokkal ellentétben nem Fernando Alonso, hanem Sebastian Vettel indította el a dominót azzal a bejelentéssel, hogy az évad végén távozik a Red Bulltól és (feltehetően) a Ferrarinál folytatja a pályafutását. Az alábbiakban felidézzük Vettel és a Red Bull sikerekben gazdag éveit.

Sebastian Vettel bejelentése legalább akkora horderővel bír, mint két éve Lewis Hamilton váltása, aki (Vettelhez hasonlóan) nevelőegyesületét hagyta ott egy új kaland kedvéért – Hamilton a McLarentől a Mercedes-hez igazolt. Vettelt már F1-es karrierje előtt is a Red Bull támogatta, királykategóriás debütálása azonban mégsem náluk, hanem a BMW-nél történt.

A német 2006-ban hívta fel magára először a figyelmet, amikor a pénteki szabadedzéseken tartalékpilótáként brillírozott. Egy évvel később Robert Kubica montreali balesete után lehetőséget kapott a versenyzésre Indianapolis-ban, ahol rögtön nyolcadik lett.

Miután a Toro Rosso a német futam után menesztette Scott Speedet, Vettel „hazatalált”. Japánban a harmadik helyen haladt, amikor belerongyolt későbbi csapattársába, Mark Webberbe, de rögtön ezután Kínában a negyedik helyen ért célba.

2008-ban történelmet írt Monzában, ahol minden idők legfiatalabb futamgyőztesévé vált az egykori Minardi-istálló, a Red Bull fiókcsapata színeiben. David Coulthard visszavonult, helyét pedig Vettel vette át.

A heppenheimi születésű versenyző első „igazi” red bullos évében négy nagydíjat nyert meg (Sanghaj, Silverstone, Suzuka, Abu-Dhabi), de a világbajnoki címért folytatott csatában az utolsó előtti futamon, Brazíliában alulmaradt.

2010-ben a Red Bull volt egyértelműen a legjobb autó, de számtalan probléma is hátráltatta őket, Vettel mindössze egyszer állt a bajnoki tabella élén, de az a legjobb pillanatban jött: az idényzáró után, ahol minden idők legfiatalabb világbajnokává vált.

A címvédés már könnyebben ment, az ifjú német végig dominált a szezonban és jóval az évad vége előtt, Suzukában bebiztosította második vb-címét. 2012 nehezebben kezdődött az új szabályok miatt, de köszönhetően az „ázsiai győzelmi hadjáratnak”, Brazíliában végül összejött a triplázás.

A tavalyi év leginkább a 2011-esre emlékeztetett. Vettel a Magyar Nagydíjig is a legfőbb esélyese volt a bajnokságnak, utána pedig példátlan, kilencversenyes győzelmi szériával porig alázta a mezőnyt, Indiában pedig megszerezte negyedik világbajnoki titulusát.

Idén ismét nehezebb dolga volt nemcsak a radikálisan új fejlesztésű autó, hanem az új csapattárs, Daniel Ricciardo miatt is, akinek sikerei mellett Vettel csak statisztált. Talán ez a kevésbé sikeres időszak, talán az, hogy a Red Bullal való viszonya „kiégett”, talán a schumacheri örökség (sikeresnek lenni más csapatnál, aztán a Ferrarival is naggyá válni), talán valami más miatt döntött a váltás mellett, de most bekövetkezik az, amit sokan (leginkább Vettel bírálói) vártak: a négyszeres világbajnok jövőre új színekben száll harcba a győzelmekért és a világbajnoki címért.

(fp)

(fotó: planet-f1.com, forrás: sportrajongo.hu)