Jump to content

WTCC: Új helyszínen köröznek Micheliszék

2014. 10. 02. 09:52

Érthetetlenül hosszú, kéthónapos szünet után folytatódik a 2014-es Túraautó-világbajnokság. Augusztus elején tartották az utolsó fordulót Argentínában, amely Michelisz Norbinak remekül sikerült: idei legjobb eredményét produkálva második lett az első futamon. A hétvégén Peking lesz a következő állomás.

A nagyszünetben a WTCC pilótáinak egy része a Nordschleife-n tesztelt, amely jövőre a versenynaptár része lesz. Most azonban még Ázsiában kell bizonyítaniuk, először két kínai (Peking, Sanghaj) pályán, aztán Japánban, végül Makaóban. Peking nem elég, hogy új pálya, de a versenyhétvége lebonyolítása is más lesz: az időmérő edzést szombat helyett vasárnap reggel tartják.

Michelisz Norbi szerint ez egyrészt nem jelent majd gondot a mezőnynek, hiszen hosszú évekig tartottak bemelegítő edzéseket (warmupot), másrészt viszont jobban kell vigyázni a technikára (ha valami megsérül, nem biztos, hogy 1-2 óra alatt ki lehet cserélni) és a bemelegítés nélküli, rögtön tétre menő körözés sem lesz egyszerű vasárnap délelőtt. Ő maga egy intenzívebb gyakorlatokkal tarkított (többek között a vérkeringést is felpezsdítő) bemelegítéssel próbálja elkerülni a dekoncentráltságot.

Ami az erőviszonyokat illeti: a Honda egyre jobb, bár még mindig elmarad a Citroen mögött, nem lehet tudni, hogy az új motorfejlesztés mennyit hoz majd. Az viszont biztató, hogy Peking új helyszín (jobb esélyek kínálkoznak Norbinak és a Zengő Motorsportnak), ráadásul egy kanyargós, technikás pálya kevés egyenessel, ami kedvezhet a Hondáknak a Citroenekkel szemben. Főleg a második versenyen lehet jó eredményekre vadászni, ahol a franciák valószínűleg a kilencedik-tizedik hely környékéről indulnak majd és nem biztos, hogy könnyedén előre tudnak törni (ahogy például így történt a Hungaroringen is, az ottani második futam volt idén az egyetlen, ahol nem citroenes pilóta győzött).

A bajnokságot Jose-Maria Lopez vezeti tetemesnek mondható, 60 pontos előnnyel Yvan Muller előtt. Ha az argentin nem követ el nagyobb hibát a hajrában, könnyen besöpörheti a vb-címet. Michelisz Norbi jelenleg a hetedik helyen áll, a magyar pilótának ugyanannyi (100) pontja van, mint a hatodik helyezett Tom Coronelnek.

(fp)

(fotó: szon.hu, forrás: p1race.hu/sportrajongo.hu)