Jump to content

F1: Szükségtelen volt a rádiós szigorítás?

2014. 10. 02. 13:14

Felesleges volt a rádiós szigorítás, ez ugyanis nem fogja felborítani az erősorrendet, sőt bizonyos értelemben a szabálymódosítás nem volt több egyszerű visszalépésnél – véli a Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi versenyzője, David Coulthard.

A Szingapúri Nagydíj előtt bevezetett szabálymódosítás értelmében a mérnökök már nem adhatnak olyan utasításokat versenyzőiknek, melyek befolyásolják a pilóta, avagy az autó teljesítményét. Noha az FIA végül egy lazább regulát léptetett életbe (azaz az eredeti tervekkel ellentétben idén még nem fogja tiltani az autó technikai beállítására vonatkozó információk közlését), a változtatások alaposan megosztották a Forma-1-es közvéleményt.

A BBC szakértőjeként dolgozó David Coulthard nem rajong az ötletért, szerinte az ugyanis semmin sem fog változtatni, sőt bizonyos értelemben visszalépésnek tekinthető. „A szabályváltozás rengeteg vitát szült, nagy port kavart, szerintem azonban nem várhatjuk el, hogy magát az erősorrendet felborítsa. Itt egy a kérdés: ha valaki felajánlaná, hogy megszabadulhatsz az internetes bankodtól, és újra a hagyományos módon intézheted az átutalásaid, elfogadnád? Nyilván nem, hiszen ez egy visszalépés volna. Egy már létező technika szándékos semmibe vétele, egy technikáé, amivel egyébként mindenki elégedett.”

„Nekem ez a problémám a rádiós üzenetek szigorításával. Ez egy válasz volt, egy olyan kérdésre, amit igazából senki sem tett fel! Talán a döntéshozók úgy érezték, hogy ezek az üzenet túlságosan könnyűvé teszik a pilóták dolgát, és úgy tűnhet, hogy ők már nem többek egyszerű báboknál, ez pedig a nézettség csökkenésének egyik oka. Én azonban nem hallottam, hogy bárki is panaszkodna emiatt. Szerintem, ha meg akarják nehezíteni a versenyzők dolgát, akkor tegyék gyorsabbá az autókat; kissé ironikus, hogy lassabbak, mint 2004-ben voltak! Ez a tiltás nem fogja megváltoztatni az erősorrendet. Alonso nem fog több helyet javítani, csak mert kevesebb információt kap. Lehet, hogy ez az egész egy kicsit összezavarja a tapasztalatlanabb versenyzőket, de igazából csak eltereli a figyelmet a problémákról.”

„Egy jó pókerjátékos akkor is megfelelő döntést tud hozni, ha csak néhány lap van előtte, a jó versenyzőkkel ugyanez a helyzet, hiszen mindig tisztában vannak azzal, mi zajlik körülöttük. Komoly kétségeim vannak a szabály betartásával kapcsolatban is, a csapatok ugyanis mindig megtalálják a kiskapukat. Emlékeznek még a csapatutasítások betiltására? Azzal is csak azt érték el, hogy a csapatok egyre okosabba kommunikáltak a versenyzőkkel, ha szükség volt rá kódolt üzeneteket küldtek. Naiv gondolat volna azt hinni, hogy most minden másként lesz. Majd jobban felkészítik a versenyzőket arra, mikor mit kell mondaniuk, és hogy jobban figyeljenek arra, nehogy valami olyat mondjanak, ami szabályellenes. Ezzel csak a bürokrácia lép egy magasabb szintre.”

„És mindez miért? Azért, hogy eltávolítsunk egy fejlett technikát a sportból! Én magam tökéletesen megértem, miért gyengébbek a motorok, hogy mi áll a változtatások mögött, így ugyanis közelebb kerülhetünk az utcai autókhoz, ezt a módosítást azonban nem értem. Néhány versenyzővel is beszéltem erről Szingapúrban. Egyesek örültek a szabálynak, míg mások ellenezték azt és olyanok is voltak, akiket ez az egész hidegen hagyott. Szerintem ez nagyon jól összefoglalja a történteket. Ez az egész semmin sem változtat.” – zárja gondolatait a tizenháromszoros futamgyőztes.

(fp)

(fotó: sportfm.hu, forrás: motorsportal.hu/sportrajongo.hu)