Jump to content

F1: Suzukai előzetes – 1. rész

2014. 10. 01. 09:43

A japán helyszín annak ellenére tartozik a Száguldó Cirkusz legendás helyszínei közé, hogy az első versenyt csak 1987-ben rendezték meg. Az azóta eltelt 25 futam azonban rengeteg szenzációs pillanattal örvendeztette meg a rajongókat, Suzukában többször dőlt el a világbajnoki küzdelem, mint bárhol máshol a világon.

Suzuka a versenynaptár egyetlen olyan pályája, amely nyolcas alakot ír le és a pilóták többsége rajong érte. Számos jellegzetes pontja van, ilyen az első szektorban található „csiki-csuki” rész (jobb és bal kanyarok sora követi egymást), a „Spoon” (kanál) és a híres-hírhedt 130r-kanyar.

Ha pedig valakinek nem lenne elég a vonalvezetés nehézsége, Suzukában igencsak szeszélyes az időjárás, 2004-ben és 2010-ben is vasárnapra kellett halasztani az időmérő edzést, mert a szombati napot elmosta az eső. A legtöbb győzelem, szám szerint hat Michael Schumacher nevéhez fűződik (1995, 1997, 2000, 2001, 2002, 2004), a körrekordot pedig Kimi Raikkonen tartja még 2005-ből (1:31.540).

1987-ben az első itteni futamon rögtön világbajnokot avattak, miután Nigel Mansell az egyik edzésen megsérült, nem állt rajthoz, Nelson Piquet pedig begyűjtötte harmadik vb-címét. 1988-ban Ayrton Senna hajrázott hatalmasat, a mezőny közepéből előretörve győzött és biztosította be élete első bajnoki titulusát.

1989-ben következett be a Senna-Prost ütközések első felvonása, a McLaren-Honda két versenyzőjének összeakadásából a francia került ki jobban, Sennát kizárták (Alessandro Nannini élete első és egyetlen győzelmének örülhetett), Prost bajnok lett. 1990-ben Senna törlesztett és rögtön a rajtnál kiütötte az akkor már a Ferrarinál versenyző Prostot. Ezúttal az ő javára dőlt el a világbajnoki küzdelem.

A futamot Nelson Piquet nyerte meg, a hazaiak nagy örömére pedig Aguri Suzuki a harmadik helyen végzett. Ez volt egyébként mindmáig az utolsó olyan nagydíj, ahol nem állt európai versenyző a pódiumon (az első és második helyen két brazil, Piquet és Moreno, a harmadikon egy japán pilóta zárt). Senna egy évvel később is Suzukában nyerte meg a bajnokságot, Mansell kiesése után a második hely is elég volt neki, a brazil a leintés előtt maga elé engedte csapattársát és jó barátját, Gerhard Bergert.

Senna még egy emlékezetes versenyt futott itt 1993-ban, amikor győzelmének megünneplése után felpofozta az újonc Eddie Irvine-t, amiért az ír visszaelőzte az őt leköröző világbajnokot. Ezen a versenyen állhatott fel egyébként először a dobogóra Mika Hakkinen. 1996-ban Damon Hillt koronázták meg Suzukában, ezzel a brit lett az első „második generációs bajnok”, akinek már az édesapja, Graham Hill is világbajnok volt.

(fp)

(fotó: totoroche.wordpress.com, forrás: sportrajongo.hu)