Jump to content

Raikkonen: Az oválpályák átkozottul nehezek

2014. 09. 26. 12:43

Korántsem olyan könnyű boldogulni az egyszerűnek tűnő amerikai oválpályákon, mint azt sokan gondolnák. Kimi Raikkonen saját NASCAR-os tapasztalataiból tudja, mekkora kihívást jelent a versenyzés ezen fajtája.

Miután a finn világbajnok 2009-ben elhagyta a Ferrarit és hátat fordított a Forma-1-nek, sokáig a ralizásban élte ki versenyzés iránti szenvedélyét. 2011-ben ugyanakkor egy számára idegen világba, a NASCAR-sorozatba is belekóstolt. Az amerikai bajnokság harmadik szintjének tartott Truck-Series egyik futamán a 15. helyezést érte el, majd később a Nationwide Series-ben is kipróbálta magát – visszafogott eredménnyel.

Noha a versenyzés európai válfajához szokott rajongók és résztvevők sokszor egy legyintéssel elintézik a tengerentúli viadalokat, mondván, az oválpályás versenyek nem követelnek akkora vezetői tudást, mint például a Forma-1, 2007 bajnoka szerint ez téves megítélés. „Ebben a kategóriában nagyon sokat számít a tapasztalat. Úgy tűnik, egyszerű, de valójában átkozottul nehéz. Mint minden sport, ha azt a legmagasabb szinten akarod űzni. Ezek a srácok semmiféle adattal nem rendelkeznek, teljesen egyszerű módszerekkel dolgoznak.”

Sok formaautós versenyzőt a rá jellemző sajátosságok miatt egyáltalán nem vonzza a NASCAR, mondván, nem jelent számukra olyan kihívást, mint más sorozatok. Raikkonen szerint ugyanakkor az amerikai sorozatnak is megvannak a maga nehézségei. „Az embernek tudnia kell, mit kell tennie, valamint jól kell ismernie a pályákat is. Két kanyar – ez a tévén keresztül elég idétlennek tűnik, de emögött sokkal több van. A Forma-1-ben ha kisebb hibát vétesz, mindent elveszíthetsz. Ott az egyenesbe és a kanyarokon átvitt lendület jelent mindent.” – zárta gondolatát a Ferrari versenyzője, aki egyébként korábban már elárulta, ha újra búcsút int a Forma-1-nek, szívesen kipróbálná magát ismét más kategóriákban.

(fotó: zimbio.com, forrás: telesport.hu/sportrajongo.hu)