Jump to content

Aragónia lesz a MotoGP következő állomása

2014. 09. 18. 14:33

Két héttel a misano-i versenyhétvége után rendezik meg az idény tizennegyedik futamát Aragonban, amely az utolsó előtti európai helyszín lesz az évadzáró valenciai verseny előtt.

A „kicsiknél” igen szoros a verseny, tizenhárom futamon hat különböző győztes született. A pontversenyt a négyszeres első helyezett Jack Miller vezeti, aki azonban az elmúlt négy alkalommal csak két harmadik, egy ötödik és egy hatodik pozíciót csípett el. Mögötte mindössze kilenc ponttal lemaradva következik Alex Marquez, de az előző két verseny győztese, Alex Rins is egy győzelmen, azaz huszonöt ponton belül van Millerhez képest. Efren Vazquez, Romano Fenati és Alexis Masbou hátránya már tetemesebb, hacsak nem produkálnak valami óriásit az elkövetkező hétvégéken, velük nem kell számolni a bajnoki címért folyó harcban.

A Moto2-es kategóriában a bajnoki csata idén a Marc VDS csapat háziversenyévé alakult át. Jóllehet, az utóbbi három futamon Esteve Rabat nem ismert kegyelmet, csapattársa, Mika Kallio Indianapolis óta nem tudta őt megverni. A finnek össze kell szednie magát, ha nem akarja, hogy Rabat a finálé előtt eldöntse a végső győzelem kérdését.

Hiába volt az elmúlt három versenyen két „kilengése” is Marc Marqueznek, hiába távozott Misano-ból mindössze egy ponttal, előnye a MotoGP összetettjében még mindig 74, illetve 75 pont, vagyis háromgyőzelemnyi különbség Dani Pedrosával és Valentino Rossival szemben. Ha a most következő két futamon tartani tudja ezt a távolságot, Marquez akár már Motegiben bebiztosíthatja második királykategóriás vb-címét.

Aragon magyar szempontból egy kevésbé jó emlékű pálya (azzal együtt is, hogy Talmácsi Gábor itt szerezte meg egyetlen dobogós helyezését a Moto2-ben 2010-ben), hiszen a félresikerült Balatonring helyett ugrott be a versenynaptárba négy évvel ezelőtt.

Az eddigi tizenkét világbajnoki futamon négy pilótának sikerült egynél többször győznie: Pol Espargaro-nak (2010-125cc, 2012-Moto2), Nicolas Terolnak (2011-125cc, 2013-Moto2), Marc Marqueznek (2011-Moto2, 2013-MotoGP) és Casey Stonernek (2010, 2011-MotoGP). Az egyszeres győztesek pedig Andrea Iannone (2010-Moto2), Luis Salom (2012-Moto3), Dani Pedrosa (2012-MotoGP) és Alex Rins (2013-Moto3).

(fp)

(fotó: derapate.it, forrás: sportrajongo.hu)