Jump to content

Misano-ba látogat a MotoGP

2014. 09. 11. 15:17

A három éve tragikus körülmények között elhunyt Marco Simoncelliről elnevezett misano-i pályán ismét az lesz a kérdés, hogy vajon le lehet-e győzni a Repsol Hondát és még inkább Marc Marquezt?

A pontversenyt toronymagasan vezető spanyol idei tizenegyedik győzelmét szerezte meg Silverstone-ban, az év tizenkettedik futamán. Marquez korábban háromszor nyert itt (2010-ben a 125cc-s, 2011-ben és 2012-ben a Moto2-es kategóriában), de mégsem ő, hanem a Yamaha spanyolja, Jorge Lorenzo számít fő esélyesnek Misano-ban. Lorenzo első itteni győzelmét 2007-ben, a 250cc-s géposztályban gyűjtötte be és az elmúlt három évben is mindig ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára a királykategóriában.

Magyar szempontból is kellemes emlékeket őrzünk erről a pályáról: Talmácsi Gábor 2007-beli második helyével nagy lépést tett a 125cc-s világbajnoki cím felé, egy évvel később pedig fölényesen nyerte meg a San Marino-i Nagydíjat.

Misano azonban nemcsak a sikerek, hanem a súlyos tragédiák helyszíne is. 1993-ban itt tört ketté Wayne Rainey pályafutása egy bukás miatt, amely során eltörte a gerincét. 2010-ben pedig itt szenvedett halálos balesetet a Moto2-es géposztály egyik kiválósága, a japán Shoya Tomizawa.

(fotó: bikebandit.com)