Jump to content

Az Olasz Nagydíj „leg”-jei

2014. 09. 08. 10:17

A végeredményt tekintve nincs sok meglepetés Monzában, de a verseny részleteit boncolgatva több érdekességet is kiemelhetünk.

A futam embere: Bár a Spa-i eset láthatóan megviselte, Monzában fantasztikusan teljesített Lewis Hamilton. A brit magabiztosan szerezte meg a pole pozíciót szombaton, és bár a rajtot elrontotta, sikerült nyomás alá helyeznie márkatársát és legfőbb riválisát. Nico Rosberg hibázott, Hamilton pedig 2012 után elkönyvelte második monzai diadalát, 29-ről 22 pontra csökkentve lemaradását a bajnokságban.

A legjobb rajt: Hamilton és Bottas is nehezen jött el az indulásnál, Kevin Magnussen viszont szemfüles módon az ötödikről a második helyre ugrott előre. A dán futama később nem alakult jól, a pályán hatodik lett, az öt másodperces időbüntetés után pedig csak tizedikként rangsorolták.

A leglátványosabb versenyzés: Valtteri Bottas rajtpozíciójához képest egy hellyel hátrébb ért célba, pedig először az elrontott rajt, majd a kerékcserék után is felzárkózott (a tizenegyedik és a kilencedik helyről előretörve), szebbnél szebb előzéseket mutatva be a pályán.

A legfájóbb kiesés: Talán a lehető legrosszabbkor szakadt meg Fernando Alonso megbízhatósági sorozata. A kétszeres világbajnok a tavalyi Abu-Dhabi Nagydíj óta mindig pontot szerzett és utoljára a 2013-as malajziai versenyen kényszerült idő előtt kiállni. Most a Ferrari hazai futamán technikai hiba vetett véget a versenyének.

A legszebb csata: Megtalálta egymást a McLaren tavalyi párosa, Jenson Button és Sergio Perez. A látványos csata legszebb pillanata az volt, amikor a két autó kanyarokon keresztül fej-fej mellett, centiméterekre egymástól haladt. A 2009-es világbajnoknak végül több támadási kísérlet után sem sikerült megelőznie Perez Force Indiáját.

A legnagyobb mentés: Izzasztó pillanatokat élt át néhány körrel a leintés előtt Daniil Kvyat. A Toro Rosso versenyzője kis híján nekirohant Kimi Raikkonen Ferrarijának az egyes kanyar féktávjánál, de sikerült kivezetnie a menekülőútra a megbokrosodott autót. Végül Kvyat anélkül tért vissza a pályára, hogy összetörte volna a Toro Rosso-t, egyedül az egyik hungarocell-táblában tett kárt.

(fotó: crash.net)