Jump to content

Az Indycar új bajnoka, Will Power

2014. 09. 01. 13:04

Karrierje során nem halmozta a sikereket, az elmúlt években „örök másodiknak” könyvelték el, de idén Will Power bebizonyította, hogy mekkora tehetség, hiszen ő lett az Indycar-sorozat 2014-es győztese.

Will Power 1981. március elsején született Ausztráliában, a queenslandi Toowoombában. Huszonegy éves koráig hazájában versenyzett, 2003-ban csatlakozott a Brit Forma 3 mezőnyéhez. 2004-ben egy forma-1-es Minardit is kipróbálhatott Olaszországban, 2005-ben pedig szerepelt a World Series by Renault-sorozatban és az A1GP-ben is.

2005 végén indult először Amerikában, a Champ Car-szériában. Első dobogós helyezését a 2006-os szezon végén, Mexikóban érte el, ahol harmadik lett, egyben őt választották meg az „Év Újoncának” is. 2007-ben szerezte meg első győzelmét Las Vegas-ban, ez korábban még egyetlen ausztrálnak sem sikerült a sorozatban. Ezután emlékezetes győzelmet aratott Toronto-ban, ahol az esős körülmények között szinte semmit sem lehetett látni.

Immár az Indycar-sorozat tagjaként Power 2009-ben csatlakozott Roger Penske csapatához. Az ausztrál pont jelenlegi csapattársa, Helio Castroneves helyére ugrott be, aki akkoriban keveredett adócsalási ügybe, de későbbi visszatérésekor is maradt hely Power számára a Penske-nél.

Will Power 2009 végén már két Indycar-győzelmet tudhatott magáénak, 2010-től pedig a Penske-csapat állandó pilótájává vált. Az évad során ötször győzött és Dario Franchitti mögött második lett a pontversenyben. Egy évvel később egyrészt már hat siker, de egy kevésbé sportszerű pillanat is fűződött a nevéhez: az egyik futamon történt sportfelügyelői döntés után nemtetszése jeléül felmutatta két középső ujját a vezetőség felé, amit a kameráknak köszönhetően jószerével az egész világ láthatott. Az utolsó versenyen, Las Vegas-ban még lett volna esélye megnyerni a bajnokságot, de belekeveredett abba a 15 főt számláló tömegbalesetbe, amely során Dan Wheldon életét vesztette. Power néhány versenyzőtársával együtt kórházba került, de nem szenvedett súlyos sérüléseket.

2012-ben ő volt a bajnokság fő esélyese, de a fontanai fináléban hibázott, összetörte az autóját, így Ryan Hunter-Reay lett a bajnok. 2013-ban három győzelmet aratott, de a bajnoki címért folyó küzdelembe nem tudott beleszólni. Végül, ami korábban háromszor sem jött össze, idén végre megtörtént: Will Power lett az Indycar bajnoka.

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy az egyik szereplő hangjaként szerepelt a 2013-ban készült Turbo című animációs filmben.

(fotó: theepochtimes.com)