Jump to content

Colin Edwards befejezte

2014. 08. 14. 12:00

Az indianapolis-i versennyel gyakorlatilag végzett motogps pályafutásával a mezőny egyik legeredetibb figurája, Colin Edwards. A „texasi tornádó” már csak szabadkártyásként vesz részt a szezon néhány hátralevő futamán.

Edwards két Superbike-bajnoki címet és ugyanitt két összetettbeli második helyet szerzett, a MotoGP-ben 2003-ban mutatkozott be. Első szezonjában rögtön első versenyén érte el legjobb eredményét, a suzukai futamon (ahol Daijiro Kato meghalt) lett hatodik. Először a 2004-es doningtoni versenyen állhatott fel a pódiumra másodikként. Legjobb évada a 2005-ös volt három dobogós helyezéssel (kiemelkedik közülük is a Laguna Secában elért második pozíció), 2005 és 2007 között Valentino Rossi csapattársa volt a Yamahánál.

Edwards sokak szívébe belopta magát humorával, lazaságával, flegma és olykor trágár nyilatkozataival. Rendszeresen szerepelt promóciós videókban, amelyekben hol rendőrt játszva piszkálta kollégáit, hol saját maga kartonképét faggatta, hogy mindig kopasz volt-e?

Bár a Superbike-ban bajnok lett, a MotoGP-ben sosem jött össze a győzelem sem Edwards számára, pedig a sokoldalú motoros szurkolótábor valószínűleg egyként ünnepelte volna őt. Legnagyobb esélye a 2006-os asseni és a 2009-es doningtoni versenyen nyílt a nyerésre, előbbinél Nicky Haydennel csatázva bukott nem sokkal a leintés előtt, Doningtonban pedig Andrea Dovizioso előzte meg és gyűjtötte be pályafutása első és mindmáig egyetlen győzelmét.

Utoljára a 2011-es silverstone-i futamon állhatott fel a dobogóra, az elmúlt három évben pedig már csak egy gyenge motorral vegetált a mezőnyben. 2014 elején bejelentette visszavonulását, Indianapolis után pedig már csak néhány versenyen láthatjuk őt szabadkártyásként (idén még Silverstone-ban, Misano-ban és Valenciában áll rajthoz). Hogy később még mikor és hol versenyez a „texasi tornádó”, egyelőre nem tudni. Utóda a Forward Racingnél Alex de Angelis lesz.

(fotó: canadamotoguide.com)