Jump to content

Indianapolis „leg”-jei

2014. 08. 11. 09:24

Ha nem is az Indianapolis Motor Speedway szolgáltatta a legizgalmasabb versenyhétvégét 2014-ben a gyorsasági motoros-világbajnokságon, kiemelendő momentumokból most is akadt egy pár.

A hétvége embere: Látva Jack Miller edzésen mutatott- és Romano Fenati versenytempóját, valamint figyelembe véve azt a tényt, hogy a Moto3-as kategóriában tizen harcoltak a győzelemért, senki nem gondolta volna, hogy Efren Vazquez épp most gyűjti be élete első futamgyőzelmét. A legkisebbeknél már veteránnak számító spanyol azonban remekül időzítette a hajrában és Fenati mögül kibújva mindenkinél előbb szelte át a képzeletbeli célszalagot.

A legsűrűbb élmezőny: A Moto3-as kvalifikáción 102 ezreden belül volt egymáshoz képest az első négy helyezett (Jack Miller, Efren Vazquez, Alex Marquez és Romano Fenati), sejteni lehetett, hogy ők szoros csatát fognak vívni a futamon is. Előbb azonban a Rins-Guevara-Binder-, majd a Masbou-Oliveira-Kornfeil-trió is felzárkózott rájuk, így a verseny második felében egy összefüggő tizes boly haladt az élen, amelyből gyakorlatilag bárki megnyerhette volna a futamot.

A legijesztőbb baleset: Máig ismeretlen okból – a közvetítésen nem mutatták, illetve egyszer sem játszották vissza – szakították félbe a Moto2-es kategória versenyét, Randy Krummenacher, Azlan Shah, Anthony West és Mattia Pasini bukása miatt. Pasinin kívül mindenki gyorsan elhagyta a baleset helyszínét, az olasz mér percekig feküdt a bukótérben, úgy tűnt, komolyabb a baj. Végül azonban ő is feltápászkodott és elsétált.

A legmagabiztosabb győzelem: Bár Marc Marquez sem izzadt meg túlságosan a királykategória futamának második felében, Mika Kallio nála is fölényesebben uralta a Moto2-es versenyt. A finn szombaton nagyon gyorsan az élre állt és megnyerte az időmérőt, vasárnap pedig magabiztosan rajtolt el (kétszer is, a piros zászló miatt!) és ha nem is megalázó, de fölényes győzelmet aratott, kétséget sem hagyva afelől, hogy Esteve Rabat még nem dőlhet hátra a bajnoki címet tekintve, már csak azért sem, mert mindössze hét pont maradt az előnyéből.

A legszebb előzés: Elegáns, ugyanakkor pimasz manőverrel vette át végleg a vezetést a MotoGP-ben Marc Marquez. Előbb őt előzte meg Jorge Lorenzo az egyes kanyarban, de Marquez tartotta a tempót a külső íven és a következő féktávhoz érve Lorenzo és Valentino Rossi mellett is bebújt.

(fotó: marathonsportstravel.ie)