Jump to content

MotoGP: Ez történt a múltban Indianapolis-ban

2014. 08. 09. 12:39

Először 2008-ban látogatott el a gyorsasági motoros-világbajnokság mezőnye a híres Indianapolis Motor Speedway-re. Az elmúlt hat év tizenhét futama (egyet töröltek) jó néhány emlékezetes pillanattal szolgált a nézőközönség számára, idézzük fel most ezeket!

Az első évben Nicolas Terol és Valentino Rossi ünnepelhetett futamgyőzelmet Indianapolis-ban, Terolnak ez volt élete első világbajnoki diadala. Rossi mögött pedig az akkoriban gyengélkedő 2006-os világbajnok, Nicky Hayden ért be másodikként az Ike hurrikán miatt megkurtított versenyen a Repsol Hondával. A királykategória versenye előtt a 250cc-s futamot törölték, szintén Ike miatt.

2009-ben ismét új győztest avatott az indianapolis-i aszfaltcsík, ezúttal Pol Espargaro ért fel a csúcsra a 125cc-sek között. A MotoGP-ben a két gyári Yamaha, Valentino Rossi és Jorge Lorenzo csatázott egymással a győzelemért, a „Doktor” tőle szokatlan módon hibázott, elcsúszott az egyik féktávon. Rossi a következő versenyen, Misano-ban szamarat festetett a bukósisakjára, így utalva itteni bakijára. Lorenzo nyert, nem kis meglepetésre Alex de Angelis lett a második, Hayden pedig ismét felállhatott a dobogóra, a Ducati színeiben először.

Óriási rajtbalesettel kezdődött az első Moto2-es rajt 2010-ben. Az érintettek között ott volt a 2007-es 125cc-s világbajnok, Talmácsi Gábor is. Ben Spies indulhatott az élről a királykategória futamán a Tech3 Yamahával, majd Dani Pedrosa mögött másodikként végzett. Egy évvel később kettős győzelmet aratott a Repsol Honda, Casey Stoner-Dani Pedrosa sorrendben.

2012-ben harmadszor is olyan pilóta nyert a legkisebb géposztályban, aki korábban soha: Luis Salom. Stoner bukása után Pedrosa learatta második győzelmét az indianapolis-i pályán, érdekesség, hogy a spanyol akkor tudott itt győzni, mikor nagy harcban állt a világbajnoki címért. Tavaly ismét Repsol Honda 1-2-vel ért véget a futam, Marc Marquez nyert, Pedrosa pedig második lett.

(fotó: examiner.com)