Jump to content

Dani Pedrosa górcső alatt

2014. 08. 01. 13:24

Nemrég meghosszabbították Dani Pedrosa szerződését a MotoGP-ben a Repsol Honda csapatánál. Az együttműködés jelenleg kilenc éve tart és bár a spanyol nem megy rosszul, a világbajnoki cím még nem jött össze – három csapattársának viszont igen.

Pedrosa 2006-ban egyszeres 125- és kétszeres 250-köbcentis bajnokként érkezett a királykategóriába, Nicky Hayden mellé, a Repsol Honda nyergébe. Az apró termetű spanyol pilóta villámrajtot vett, az idénynyitó jerezi versenyen második lett Loris Capirossi mögött, negyedik motoGP-s futamán, Sanghajban pedig győzött.

Második sikerét a Donington Parkban aratta, de utána hosszú nyeretlenség következett. Az utolsó előtti versenyen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kilökte a bajnoki címért küzdő csapattársát. Hayden aztán Valenciában mégis világbajnok lett, így nem mérgesedett el köztük a viszony.

2007-ben Pedrosa kétszer nyert (Sachsenring, Valencia), de az összetettben a második helyen végzett, Valentino Rossi előtt. 2008-ban szintén két futamgyőzelem jött össze (Jerez, Barcelona), csakúgy, mint 2009-ben (Laguna Seca, Valencia).

2010-ben láthattuk először Pedrosát igazi világbajnoki esélyesként, négy győzelmével méltó kihívójának tűnt a Rossi sérülése után amúgy egyértelmű bajnoki esélyesnek, Jorge Lorenzo-nak. Csakhogy a Repsol Honda spanyolja Motegiben súlyos lábsérülést szenvedett az edzésen, így véget értek a remények.

2011-ben három győzelemmel tért vissza, de új csapattársa, Casey Stoner mellett nem volt esélye a vb-cím megszerzésére. 2012-ben szolidan kezdett, de aztán talán a valaha volt legütősebb Dani Pedrosát láttuk a pályán, aki néha rendesen móresre tanította Lorenzo-t (lásd Brno). A pontversenyben azonban ismét alulmaradt.

Tavaly ismét új csapattársat kapott, aki Marc Marqueznek hívnak. A 2013-as évad elején Pedrosa még csak-csak tartotta fiatal honfitársával a tempót, sőt gyakran jobb is volt nála (Marquez világbajnoki címéhez nagyban hozzájárult Lorenzo és Pedrosa németországi sérülése). Ám az idény második felében már csak asszisztált Marquez sikereihez. Idén pedig egyszer sem tudta legyőzni – igaz, más sem.

Pedrosa mindig is azért versenyzett, hogy MotoGP-világbajnok legyen. Ez az elmúlt kilenc évben nem jött össze és kilenc év sok idő. Miért nem ért fel a csúcsra? Egyesek, például Valentino Rossi szerint azért, mert nem elég kemény, ami a test-test elleni küzdelmeket illeti. Vagy túl sokat hibázik. Vagy egyszerűen nincs meg benne az a plusz, ami megvan Rossiban, Stonerben és Lorenzo-ban.

Csapaton belül jó a hangulat, ezért is hosszabbítottak vele. Marquezzel sincs baja azon kívül, hogy nem talál rajta fogást. Dani Pedrosa 2010-ben és 2012-ben valószínűleg kihozta magából a legtöbbet és sajnos ez is kevés volt a végső sikerhez. Hát akkor mi a teendő? Semmi egyéb, mint tenni a dolgát, hátha egyszer eljön az ő napja.

(fotó: hondaproracing.com)