Jump to content

A statisztika Rosberg mellett szól

2014. 07. 29. 10:56

Nico Rosberg neve áll az idei forma-1-es világbajnokság ponttáblázatának élén a Magyar Nagydíj után, az egyhónapos nyári szünet előtt. A Száguldó Cirkusz utóbbi tíz évében mindössze háromszor fordult elő, hogy az évad második felében letaszították az éllovast a vezető helyről.

Sokáig a Magyar Nagydíj előtt tartották a többhetes pihenést a Forma-1-ben, utoljára ez 2004-ben fordult elő, de az elmúlt kilenc évadban mindig a mogyoródi futam volt az „első félidő” utolsó állomása.

A legutóbbi tíz évben hét alkalommal az lett az idény végén világbajnok, aki a nyári szünetben is vezette a pontversenyt: 2004-ben Michael Schumacher, 2005-ben és 2006-ban Fernando Alonso, 2008-ban Lewis Hamilton, 2009-ben Jenson Button, 2011-ben és 2013-ban pedig Sebastian Vettel.

Háromszor történt csak változás az elsőség kérdésében. 2007-ben és 2010-ben az akkori magyar nagydíjak győztesei, Lewis Hamilton és Mark Webber álltak a tabella élén, de később Kimi Raikkonen és Sebastian Vettel lettek világbajnokok, akik mindketten csak a harmadik helyen álltak a magyar futam után.

Idén Nico Rosberg tizenegy pontot őrzött meg az előnyéből a magyar verseny után, miután negyedikként ért célba csapattársa, Lewis Hamilton mögött. A statisztika szerint tehát nagyobb esély van a német pilóta végső győzelemére, bár látva a hétvégi verseny alakulását (Hamilton a boxból indulva ért fel a dobogóra, Rosberg pedig az élről esett vissza negyediknek) és belekalkulálva a duplapontos évadzárót, bőven van még esély a fordításra.

(fotó: formula1.com)