Jump to content

A Forma-1 csapatainak félévi bizonyítványa – 2. rész

2014. 07. 28. 14:07

Folytatódik féléves értékelésünk a 2014-es F1-es mezőny hátsó szekciójával, köztük nem kis meglepetésre a McLaren csapatával, de a Sauber is csak a lista legvégén foglal helyet.

Kettős dobogóval kezdett a McLaren 2014-ben, de azóta nem sok babér termett az ismét Ron Dennis irányította istálló számára, egyedül Jenson Button silverstone-i harmadik rajthelye érdemel említést. A csapat inkább jövőre, immáron McLaren-Hondaként térhet vissza az élmezőnybe. Csúcspont: Ausztrál Nagydíj – Ricciardo kizárása után második és harmadik helyen végez a wokingi istálló két pilótája.

Egyenletes teljesítményt nyújt a Toro Rosso, mind az időmérő edzéseken, mind a versenyeken ott vannak a nyolcadik-tizedik helyek környékén. Daniil Kvyat jó eséllyel pályázik az „év újonca” címre, bár az utóbbi időben gyakran ejt kezdőhibákat. Csúcspont: Ausztrál Nagydíj – Jean-Eric Vergne a nyolcadik, Daniil Kvyat, élete első versenyén, a kilencedik helyen ér célba, minden idők legfiatalabb pontszerzőjeként két egységet begyűjtve.

A Red Bullhoz hasonlóan elégtelen tesztidőszakot teljesített a Lotus csapata. A gödörből azóta sem másztak ki, bár Romain Grosjean Spanyolországban meglepetést okozott. Sorozatos műszaki hibák akadályozzák meg az előrelépést, és bár Pastor Maldonado marad a csapat kötelékében, Grosjeant elveszthetik az év végén. Csúcspont: Spanyol Nagydíj – Grosjean ötödik az időmérőn, majd nyolcadik a futamon.

Sikerült az áttörés a Marussiának, négy nagyobb siker nélküli szezon után idén Monacóban a csapat megszerezte fennállásának első pontjait. Bár ezután csúnya lebőgés következett, Kanadában a versenyzők egymást ütötték ki a rajtnál, Max Chilton másfél év után először esett ki egy versenyen. Csúcspont: Monacói Nagydíj – Jules Bianchi egy büntetéssel együtt is a kilencedik helyre hozza be az autóját, két világbajnoki pontot kasszírozva.

Tizenegy versenyhétvége után pont nélkül áll a Sauber. A csapat már tavaly is komoly gondokkal küszködött, de az év második fele Nico Hülkenbergnek köszönhetően kitűnően alakult. Most sem a másodéves Esteban Gutierrez, sem az új szerzemény, Adrian Sutil nem tud csodát tenni. Csúcspont: Magyar Nagydíj – A korábbi hétvégékhez képest jó időmérőt futnak a pilóták, Gutierrez pontszerző pozícióból esik ki, Sutil tizenegyedik.

Egyre kilátástalanabb a Caterham helyzete. Nem elég, hogy lassan már a Marussiával sem tudnak lépést tartani, Ausztria előtt az is kérdésessé vált, hogy a csapat egyáltalán megmarad-e. Colin Kolles és az ex-versenyző Christijan Albers vette át az irányítást, egyelőre nagyobb eredmény nélkül, a magyar verseny előtt Kamui Kobayashi ülése is bizonytalanná vált. Csúcspont: Monacói Nagydíj – 11. és 13. helyen ér célba a két Caterham.

(fotó: automobilsport.com)