Jump to content

Rosbergé a pole, Hamilton autója kigyulladt, esőkáosz a Hungaroringen!

2014. 07. 26. 15:18

Óriási fordulatokat tartogatott a huszonkilencedik Magyar Nagydíj időmérő edzése! Lewis Hamiltont a technika, Kimi Raikkonent a stratégia küldte padlóra a Q1-ben, a harmadik szakaszban pedig az eső bolondította meg a körülményeket. Kevin Magnussen balesetet szenvedett, Nico Rosberg pedig agyonvert mindenkit.

Sötét felhők érkeztek Mogyoród környékére kora délután, de az eső eleinte elkerülte a versenypályát. A Q1-ben ismét csődöt mondott a technika Pastor Maldonado Lotus-ában, a venezuelai pilóta a felvezető körén nem sokkal a boxbejárat előtt állt félre. Lewis Hamilton autója is megadta magát, a Mercedes kigyulladt a pálya hátsó szakaszán. Döbbenetes pechje van a 2008-as világbajnoknak, hiába futott eddig tökéletes hétvégét, a hockenheimi időmérő edzés után ismét műszaki hiba törte ketté a hétvégéjét. Vajmi kevés esélye maradt Hamiltonnak arra, hogy holnap megszerezze ötödik győzelmét a magyar pályán.

Az utolsó percekben Max Chiltonnak gondjai akadtak az olajnyomással. Kimi Raikkonennél megpróbáltak megspórolni egy szett lágygumit, de Jules Bianchi kiütötte a finn világbajnokot a tizenhatodik helyről. Raikkonen mellett kiesett Kobayashi, Chilton, Ericsson és a két műszaki hibával sújtott versenyző, Hamilton és Maldonado.

A Q2-ben Sergio Perezt érte utol a technika ördöge. Daniil Kvyat az utolsó gyorskörén kicsúszott 12-es kanyarban, a fiatal orosz pilóta így a tizenegyedik helyen fejezte be az időmérő edzést. Sutil, Perez, Gutierrez, Grosjean és Bianchi estek még ki vele, a Sauber idei egyik legjobb kvalifikációját zárta.

A Q3 megkezdése előtt szemerkélni kezdett az eső, ezért a legjobb tízbe bekerült pilóták azonnal a pályára hajtottak. Nico Rosberg besokallt az egyes kanyar féktávjánál, Kevin Magnussen viszont nekicsapódott a gumifalnak. Az edzést piros zászlóval szakították félbe. A dán pilótának szerencsére nem esett baja. Az újraindítás után hatalmas küzdelem kezdődött a pályán, a pole pozíciót végül Nico Rosberg kaparintotta meg egy félelmetesen gyors körrel, majdnem fél másodpercet adva a második helyezett Vettelnek. Bottas és Ricciardo kerül be a második sorba, a további sorrend Alonso, Massa, Button, Vergne, Hülkenberg és Magnussen.

Rosberg ismét óriási lehetőség kapujában áll, de ott lesznek mögötte a Red Bullok és a Williams-ek is. Hamiltonnak pedig megint azt kell csinálnia, amit Németországban: a mezőny végéről kell értékelhető pozícióban célba érnie. Olyan pályán ráadásul, ahol közismerten nehéz az előzés.

(fotó: spox.com)