Jump to content

Ilyen volt a mi Formánk (2007-2013)

2014. 07. 24. 14:49

Lewis Hamilton évei következtek. A britek legutóbbi világbajnoka különösen jól megy a magyar nagydíjakon, négy győzelmével utolérte Michael Schumacher rekordját. Azért nem minden róla szólt.

2007 – Miután az időmérő edzésen sportszerűtlenül viselkedő Alonso kikerül a győzelemért folytatott harcból, az első hely kérdése Hamilton és Raikkonen között dől el. A finn kitartóan üldözi a mclarenest, de megelőzni nem tudja. Heidfeld újra harmadik, Massa az időmérős fiaskó után (a Ferrariba nem töltöttek üzemanyagot) csak 13.

2008 – Felipe Massa bombarajtot vesz és lehagyja a McLaren kettősét, három körrel a leintés előtt azonban elfüstöl a Ferrari. Hamilton defekt miatt marad le, így Heikki Kovalainen szerzi meg a győzelmet, pályafutása során először. Egyben ő lett a Forma-1 100. nagydíj-győztese is. Timo Glock és Kimi Raikkonen végez a második és harmadik helyen.

2009 – A pole pozícióból induló Alonso kerekét rosszul rögzítik a boxban, a spanyol így kiszáll a küzdelemből, és utat nyit Hamiltonnak 2009-beli első győzelme felé. A brit mögött Raikkonen és Webber ér célba. Nelsinho Piquet utolsó versenyét futja. A hétvégét beárnyékolta Felipe Massa szombati súlyos balesete.

2010 – Sebastian Vettel elkönnyelműsködi a versenyt, és csak harmadikként fut be. Mark Webber aratja le a sikert a huszonötödik magyar nagydíjon, Fernando Alonso a második. Robert Kubica és Adrian Sutil ütköznek a boxban, Nico Rosberg kereke elszabadul, Michael Schumacher pedig a futam hevében kis híján a falnak szorítja Rubens Barrichello-t.

2011 – Jenson Button kétszázadik futamán megszerzi a győzelmet a trükkös körülmények uralta versenyen. Hamilton hiába vezet sokáig, végül csak negyedik, a dobogón Vettel és Alonso ünnepel Buttonnal.

2012 – Lewis Hamilton az úr a kánikulában, a McLarent az ellenfelek csak megszorongatni tudják. Nagy hajrát mutat be Kimi Raikkonen, és erős versenyt fut Romain Grosjean, kettős dobogó a Lotus-nak.

2013 – Hiába esélyes a Red Bull és Lotus, Hamilton megszerzi negyedik győzelmét a Hungaroringen, ezúttal a Mercedes csapatában. Raikkonen és Vettel ér még oda a dobogóra. Számos szép csatát és gyönyörű előzéseket láthattak a nézők tavaly, közülük is kiemelkedik Romain Grosjean manővere a „Mansell-kanyarban”, ahol kívülről hagyta le Felipe Massát.

(fotó: gphirek.hu)