Jump to content

A hétvégén folytatódik a Red Bull Air Race - VIDEÓ!

2014. 07. 23. 10:18

Lengyelországban versenyez a hétvégén a Red Bull Air Race Világkupa mezőnye. Az eddigi három futamon három különböző győztes született, a saját fejlesztésű gépével versenyző Besenyei Péter pedig egyre jobb formát mutat.

A lengyelországi Gdynia lesz az idén újraindult Red Bull Air Race-sorozat negyedik állomása. 2010 után hároméves szünetet tartott a „légi Forma-1”, hogy a sportág átszervezhesse a futamrendezési metódusát. 2010-ben a francia, a magyar és a portugál helyszín is évad közben került ki a versenynaptárból. Idén megújult formában tért vissza a sorozat, bár a pilóták közül csak Sergey Rakhmanin szállt ki, a helyszínek többsége, a hétvégék lebonyolítása és a kapuk mérete is módosult. A korábbi pályák közül csak Abu-Dhabi maradt meg, érkezett Horvátország, Malajzia, Lengyelország, Anglia, az USA és nemrég Ausztria (korábban úgy volt, hogy Kínában lesz az évadzáró). Elindult a Challenger Cup is, amelyben fiatal pilóták kapnak lehetőséget egy különálló bajnokságban.

Az idénynyitón, Abu-Dhabiban a kétszeres címvédő Paul Bonhomme győzött, a 2008-as bajnok Hannes Arch és a kanadai Pete McLeod előtt. Rovinj-ban, a horvát versenyen Arch visszavágott Bonhomme-nak, Yoshihide Muroya végzett a harmadik pozícióban. Malajziában aztán az első két versenyen gyengélkedő Nigel Lamb megszerezte élete első futamgyőzelmét, Arch és az ausztrál Matt Hall állhatott még fel a dobogóra. Paul Bonhomme a 2008-as portugál verseny óta először szorult ki a legjobb három közül. A pontversenyt jelenleg Arch vezeti, öt ponttal megelőzve régi riválisát, Bonhomme-ot.

Javuló tendenciát mutat a magyar fejlesztésű Corvus géppel versenyző Besenyei Péter. Az Emirátusokban még komoly lépéshátrányban volt a mezőny többi tagjával szemben, Rovinj-ban már fel tudta venni velük a versenyt, igaz nem szerzett pontot. Putrajayában már ez is összejött, Besenyei a hetedik helyen zárt, amiért két ponttal gazdagodott. Reménykedhetünk abban, hogy a lengyel fordulóban ennél is jobb helyen végez majd az „Air Race keresztapja”. (fotó: thestar.com.my, forrás: youtube.com)