Jump to content

Ilyen volt a mi Formánk (1993-1999)

2014. 07. 22. 14:40

Ayrton Senna halála után új csillagok hódították meg a Forma-1 és a Magyar Nagydíj egét, Michael Schumacher, Jacques Villeneuve és Mika Hakkinen is remekelt a Hungaroringen. A kilencvenes években egy pilóta viszont kiemelkedett a magyar pályán, győzött, vesztett, néha el is tűnt. Damon Hillről van szó.

1993 – Az év korábbi versenyeitől eltérően most Alain Prostnak akadnak műszaki gondjai a Williams-nél, a „Professzor” a mezőny végéről kénytelen indulni. Damon Hill learatja a babérokat, élete első győzelme ez, Senna pedig először kényszerül feladni egy magyar versenyt. Patrese és Berger ünnepelnek Hillel a pódiumon, az olasznak ez volt az utolsó dobogója.

1994 – Michael Schumacher legyőzi riválisát, Damon Hillt a Hungaroringen és nagy lépést tesz első világbajnoki címe felé. Schumacher csapattársa, a Benetton másik versenyzője, Jos Verstappen a harmadik. Az eltiltott Mika Hakkinen helyén Philippe Alliot versenyez a hétvégén.

1995 – Damon Hill visszavág, és rajt-cél győzelmet arat tizenöt másodperces előnnyel márkatársa, David Coulthard előtt. Schumacher motorja elszáll a hajrában, Gerhard Berger sokadszor is harmadik a Hungaroringen.

1996 – Jacques Villeneuve akármennyire is nem szereti a magyar pályát, meg kell hagyni, hogy jól megy rajta. Pályafutása harmadik győzelmét szerzi meg Damon Hill és a benettonos Jean Alesi előtt.

1997 – Hatalmas meglepetésre a gyengélkedő Arrows megtáltosodik a Hungaroringen, Damon Hill kis híján megszerzi a csapat első győzelmét, de hidraulikai hiba miatt az utolsó körökben lelassul, így Villeneuve leelőzi. Johnny Herbert a harmadik a Sauberrel. A befutónál hangzott el Palik László híres kétségbeesett kiáltása: „Hova tűnt Damon Hill?”

1998 – Mika Hakkinen, akárcsak a korábbi versenyeken, dominál, de a McLarennél műszaki hiba jelentkezik. Előbb Coulthard veszi át a vezetést, majd Michael Schumacher, talán élete legnagyobb taktikai győzelmét aratva, begyűjti a tíz pontot. Villeneuve a harmadik, Hakkinen egy pontot szerezve hatodik.

1999 – A lábtöréséből lábadozó Schumacher hiányában Hakkinennek nincs kihívója a Hungaroringen, örülhet a nagy számban kilátogató finn szurkolótábor. Coulthard, kihasználva Eddie Irvine hibáját, kettős győzelmet szerez a McLarennek.

(fotó: telegraph.co.uk)