Jump to content

29 érdekesség a Magyar Nagydíjról – 1. rész

2014. 07. 22. 09:35

Huszonkilencedik alkalommal rendeznek forma-1-es versenyt a Hungaroringen. Ennek apropóján összeszedtünk huszonkilenc különlegességet a magyar pályáról – a cikk első felében tizenötöt olvashatnak.

1. Mielőtt a Hungaroringet építeni kezdték volna, a Népliget és a Városliget is szerepelt a Magyar Nagydíj lehetséges helyszínei között.

2. Magyarország adott otthont a Forma-1 első „vasfüggönyön” túli versenyének.

3. A jelenlegi pálya körrekordját Michael Schumacher tartja 1:19.071-gyel.

4. Nelson Piquet győzött az első és a második Magyar Nagydíjon is (1986, 1987).

5. Az első hét versenyből ötször brazil versenyző nyert Magyarországon, később viszont csak egyszer (2002) szólt a futam végén a brazil himnusz. Ami a Nagydíj első éveiben a braziloknak ment, mostanában a briteknek sikerül: a legutóbbi nyolc magyar futamból hatot nyert brit pilóta.

6. Két négyszeres világbajnoknak, Alain Prostnak és Sebastian Vettelnek sosem sikerült győznie a Hungaroringen. Ugyanezt mondhatják el magukról Alan Jones és Keke Rosberg egyszeres világbajnokok, de ők csak a legelső magyar nagydíjon álltak rajthoz.

7. Az istállók közül a McLaren szerezte meg a legtöbb győzelmet, 11-et. 2005 és 2012 között nyolcból hat versenyen győztek.

8. 1936-ban még a Népligetben tartották az első hivatalos (nem F1-es) magyar nagydíjat, amely Tazio Nuvolari győzelmével ért véget.

9. Ayrton Senna, 1993-as kiesését leszámítva, minden magyar futamán a pódiumon végzett.

10. A pálya kanyarjainak hivatalosan nincs nevük (számozással különböztetik meg őket), a „verseny-szleng” viszont a 4-es Mansell-kanyarnak, a 11-est pedig Alesi-kanyarnak hívja.

11. Bár a magyar pálya közismerten rövid (4.381 km), a jelenlegi versenynaptárban négy aszfaltcsík is kurtább a mienknél: Monaco, Red Bull Ring, Interlagos és Montreal.

12. A Forma-1 mellett rendeztek már a Hungaroringen WTCC-, DTM- és MotoGP-futamot is.

13. Két nagyobb átalakításon esett át a pálya vonalvezetése: 1989-re megszűnt a hármas kanyar utáni „hurka”, 2003-ban pedig egy a pálya középső részén történt módosításon túl meghosszabbított célegyenes várta a versenyzőket.

14. Michael Schumacher és Lewis Hamilton győzött a legtöbb alkalommal (4) a Hungaroringen.

15. A jelenlegi versenynaptárban csak 2 olyan pálya van (Monaco, Monza), ahová huzamosabb ideje látogat el a Száguldó Cirkusz minden évben, mint hozzánk (egálban vagyunk Silverstone-nal).

(fotó: f1cirkusz.blog.hu)