Jump to content

A kicsinyes FIFA letiltotta Rosberg sisakját

2014. 07. 17. 12:30

Amint arról már hivatalos Facebook oldalunkon is beszámoltunk, Nico Rosberg a Forma-1-ben szereplő Mercedes csapat versenyzője a világbajnok német labdarúgó válogatott előtt tisztelegve új sisakfestéssel készült a hétvégi hockenheimi futamra. Rosberg nemzeti színre festett sisakjára a vb-trófea és a Nationalelf győzelmeit jelölő évszámok kerültek, ám a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közbeszólt és letiltotta Rosberg akcióját.

A minden valószínűség szerint rekordbevételt generáló brazíliai világbajnokság, valamint a pénz alapos át(mosása)számolása után, Úgy tűnik a FIFA-nak nincs jobb dolga annál, mint, hogy a Forma-1 versenyzőinek sisakját pásztázza és mihelyst észreveszi, hogy valaki valamely FIFA-rendezvénnyel kapcsolatos jelképet jelenít meg sisakján, autóján, esetleg tűzálló ruháján, annak az orrára koppintson. A nemzetközi szervezet így tett Nico Rosberggel is, aki világbajnoki címet nyerő honfitársai előtt tisztelegve átfestette sisakját, melyre így a vb-trófea is felkerült. Ezt persze rögtön szóvá is tették a FIFA illetékesei, hiszen a szervezet szabályzata tiltja a torna jelképeinek, így a trófeának is az engedély nélküli használatát, márpedig Rosberg nem kért engedélyt, hanem önkényesen ráfesttette azt a sisakra. Amúgy 2006-ban Giancarlo Fisichella simán tiszteleghetett világbajnok honfitársai előtt a vb-trófeával díszített "bukójával", de erre már ugyan ki emlékszik.

Természetesen a szabály az szabály, ha egyszer a szabályzat tiltja az ilyen cselekedetet, akkor azt el kell fogadni. De mégis, a FIFA intézkedése kicsinyességnek tűnik, talán most az egyszer szemet lehetett volna hunyni a szabályok felett, főleg, hogy korábban már volt rá példa.

Ugyanis elég valószínűtlen, hogy Nico Rosberg bármiféle anyagi hasznot szeretett volna húzni a kétségkívül látványos sisakfestésből, sőt talán felajánlotta volna egy jótékonysági akció keretén belül mondjuk egy segélyszervezetnek, vagy esetleg egy gyerekkórháznak, ahogy az történni szokott az F1 berkein belül egy-egy különleges ruhadarab, vagy relikvia esetében. A FIFA azonban vasököllel sújtott le Rosbergre és ezzel valószínűleg az esetleges jótékonysági akció is kútba esett. A lényeg, hogy a kemény kéz politika érvényesült, a szabályokat pedig betarttatták, hiszen ebben a FIFA is élen jár. Gondoljunk csak a katari vb-re, vagy a vb-jegyeladásokra, hogy csak a legutóbbi eseteket hozzuk fel példaként...

(Fotó:Twitter)