Jump to content

A Brit Nagydíjjal folytatódik a Forma-1

2014. 07. 03. 13:55

1950. május 13-án az angliai Silverstone-ban, egy hajdani második világháborús katonai reptér helyén rendezték meg az első forma-1-es futamot. Bár egy időben osztoznia kellett más pályákkal és többször veszélybe került a helye a versenynaptárban, idén újra ellátogat ide a Száguldó Cirkusz mezőnye.

A pálya mind a tradíciók, mind a vonalvezetés miatt a pilóták kedvencei közé tartozik. Az aszfaltcsík 2010-ben nyerte el jelenlegi formáját, akkorra drasztikusan átalakították a pálya középső szakaszát, felújították a boxutca épületét és áthelyezték a célegyenest is.

A múltba tekintve jó pár emlékezetes pillanatból szemezgethetünk, nem is kell messzire mennünk, elég az utolsó 20 évet megvizsgálnunk. Itt ütközött össze Michael Schumacher és Damon Hill, majd győzött életében először Johnny Herbert 1995-ben, itt nyert futamot Schumacher a boxutcában 1998-ban, majd egy évvel később itt szenvedett kettős lábtörést. 2003-ban itt szaladt be egy őrült pap a pályára verseny közben és Rubens Barrcihello valószínűleg ekkor szerezte meg élete egyik legszebb futamgyőzelmét. Tavaly pedig itt történt meg az az emlékezetes defektsorozat, amely során Lewis Hamilton, Felipe Massa, Jean-Eric Vergne és Sergio Perez gumijáról is levált a futófelület. Angliai futamról lévén szó, az eső is bármikor leszakadhat a verseny során, így volt ez 1998-ban, 2002-ben, 2008-ban és a 2012-es időmérő edzésen is. A régmúltba tekintve nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy itt győzött először Ferrari a Forma-1-ben (1951, Froilan Gonzalez).

Silverstone legeredményesebb versenyzője a francia Alain Prost, aki ötször tudott győzni. A jelenleg is aktív versenyzők közül Fernando Alonso a legsikeresebb, két győzelmet tudhat magáénak (2006, 2011), de nyert már itt Kimi Raikkonen (2007), Lewis Hamilton (2008), Sebastian Vettel (2009) és Nico Rosberg (2013) is, Daniel Ricciardo pedig itt futotta élete első forma-1-es futamát 2011-ben. Hamiltonnal szemben egy másik brit világbajnoknak, Jenson Buttonnak nemhogy győznie nem sikerült, de még dobogóra sem állhatott Angliában.

Miután a Mercedes visszaszerezte az elsőséget Ausztriában, újra az a kérdés, vajon lesz-e kihívójuk Silverstone-ban? A Red Bullnak elvileg fekszik ez a pálya, fogadkoznak is rendesen, a Williams pedig a jól sikerült osztrák versenyből merítene erőt az eredményes folytatáshoz. A csapat brazil versenyzője, Felipe Massa 200. futamára készül. A versenybírók munkáját egy „helyi hős”, az 1992-es világbajnok, Nigel Mansell segíti majd a hétvégén.

(Fotó:silverstonetaxi.co.uk/planetformula1.com)