Jump to content

Massa visszatért az élre Ausztriában, Hamilton csak a kilencedik!

2014. 06. 21. 16:43

2003 után ismét felbőgtek a forma-1-es motorok Ausztriában, a vonalvezetés nem változott, a pálya „külalakját” és környező épületeket viszont modernizálták. A Mercedes egész éves fölénye meginogni látszik, Hamilton kipördült és Rosberg sem volt a topon, a Williams pedig lecsapott a lehetőségre és elhappolta az első két helyet. Csapata hazai pályáján nem jutott a legjobb tíz közé a címvédő Vettel.

A pénteki Mercedes-fölény után meglepetés-eredmény született a harmadik szabadedzésen: a már Kanadában is remeklő Williams, élén a finn Valtteri Bottas-szal megverte Hamiltonékat. Az első négy helyezett (Bottas, Hamilton, Massa és Kvyat) egy tizedmásodpercen belül volt egymáshoz képest.

Az időmérő edzés első szakaszában Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, nem kis meglepetésre a Toro Rosso orosz versenyzője, Daniil Kvyat előtt. A szabadedzésekhez hasonlóan a pilóták elsősorban a 8-as-9-es kanyarok bevételével küszködtek a dimbes-dombos pályán. A Q1-ben a Sauber, a Marussia és a Caterham pilótái estek ki, Sutil-Gutierrez-Bianchi-Kobayashi-Chilton-Ericsson sorrendben. A monacói pontszerzés után újabb pozitívumként könyvelheti el Jules Bianchi, hogy csak századokkal maradt el Esteban Gutierreztől.

A Q2-ben kiesett a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a német a holnapi futamot csak a tizenharmadik helyről kezdheti meg. Vele együtt búcsúzott a végjátéktól Perez, Button, a kavicságyba kicsúszó Maldonado, Vergne és Grosjean is. Ismét a Mercedes duója bizonyult a leggyorsabbnak, Rosberg megverte Hamiltont, de a két Williams csak néhány tizeddel volt lassabb náluk.A végjátékban következett aztán az igazi dráma: betliztek a Mercedesek, így az előzetesen jól teljesítő két Williams kaparintotta meg az első sort! Felipe Massa szerezte meg a pole pozíciót, a brazil a 2008-as brazíliai idényzáró óta először futotta meg a legjobb kvalifikációs kört, a Williams pedig a 2003-as Német Nagydíj óta nem foglalta el a rajtrács első két helyét.

Massa az edzést követő interjú alatt könnyeivel küszködve kommentálta öt és fél év óta első edzéselsőségét. Nico Rosberg lett a harmadik, mögötte Alonso, Ricciardo, Magnussen, Kvyat, Raikkonen a sorrend a legjobb nyolc között. Az időmérő végén megpördülő Lewis Hamilton csak kilencedikként végzett, Nico Hülkenberg egészíti ki a legjobb tízet.Felpezsdült a helyenként unalomba fulladó 2014-es szezon, holnap a harmadik és kilencedik helyről indul csak a két Mercedes, minden garantált tehát egy újabb jó futamhoz.

(Fotó:f1fanatic.co.uk)