Jump to content

Forrnak az indulatok Montreal után – büntetik Chiltont és Perezt

2014. 06. 09. 16:42

Végre ismét fellélegezhettünk! Néhány egyhangúbb verseny után újra izgalmakban bővelkedett a Forma-1, köszönhetően a montreali versenynek. A futam elején és végén egyaránt történt egy-egy (szerencsére csak látványra) komoly baleset: a rajt után a két Marussia, az utolsó körben pedig Sergio Perez és Felipe Massa ütközött össze. Mindkét eset kérdéses szituáció volt, természetes módon mindkettő megosztja az F1 világát és mindkettő büntetést vont magad után.

A verseny első körének harmadik kanyarjában Max Chilton megcsúszott és oldalba találta csapattársát, a Monacói Nagydíjon a Marussia első pontjait szerző Jules Bianchit. Chilton autója nem sérült meg túlságosan, de a fiatal britnek el kellett könyvelnie élete első kiesését a Forma-1-ben (Chilton amúgy bravúros sorozata 25 versenyig tartott, amire korábban egyetlen újonc pilóta sem volt képes). Bianchi versenyautó viszont alaposan összetört, a francia sértetlenül szállt ki belőle, a romeltakarítás 7 körön át tartott. A felvételek tanúsága alapján egyértelműen Chilton hibájából történt az ütközés, ám ő ezt másképpen látja. Szerinte Bianchi felelőssége volt a baleset, aki annak ellenére fordult be a kanyarba, hogy – Chilton feltételezése szerint – túl későn fékezett.

„Neki kellett volna látnia engem.” – mondta a futam után a brit. A versenybíróság azonban őt látta vétkesnek, ezért a soron következő Osztrák Nagydíjon három helyes rajtbüntetéssel kell számolnia.

Nemcsak ez, hanem a futam végi ütközés is nagy vitákat kavart. Sergio Perez Felipe Massával csatázott a negyedik helyért, a Williams brazilja a célegyenesben a DRS segítségével támadta a mexikóit, amikor a féktávon összeért a két autó és kivágódtak a pályáról. Szerencsére mindketten megúszták a bukást, pedig körülbelül 30 G érte a testüket, ez a testsúlyuk harmincszorosának megfelelő erőhatás. Mára a rutinvizsgálatok után mindketten elhagyhatták a kórházat. Szintén szerencsével járt a futamot végül harmadik helyen befejező Sebastian Vettel, akinek autója mellett nem sokkal suhant el Massa Williams-e.

Utólag természetesen mindkét fél (a pilóták és a csapat egyaránt) védte a maga becsületét, de a külső szemlélők, a szakértők és a szurkolók táborát is megosztotta ez az eset. Bár többen hajlanak afelé, hogy Perez hibájából ütköztek (mivel a mexikói balra, Massa felé húzott a féktávon), mások, például a háromszoros világbajnok és ebben a történetben pártatlan Niki Lauda szerint Massa felelős a balesetért, mondván, hogy ilyen helyzetben a hátulról érkező versenyzőnek kell jobban ügyelnie. Az ügyhöz az is hozzátartozik, hogy egyik autóban sem működtek tökéletesen a fékek. Massa elszántan védte a maga igazát, utólag még kevesellte is a Perezre kiszabott büntetést, ex-versenymérnöke, Rob Smedley pedig Perez csapatát, a Force Indiát marasztalta el, mondván, hogy miért nem fogták vissza a technikai gondokkal küzdő pilótájukat.

Végül is a versenybíróké volt az utolsó szó és ők Perezt látták hibásnak a balesetben, akinek így Ausztriában öt hellyel hátrább kell indulnia a futamon, mint amit a kvalifikáción megszerez. A Marussiák esetében inkább egyetérthetünk a döntéssel, a Massa-Perez találkozóval kapcsolatban (a felvételek, de még inkább a reakciók alapján) már nem biztos, hogy ennyire egyoldalú a vétkesség/vétlenség kérdése.

(Fotó:smh.co.au/planetf1.com)