Jump to content

Michelisznek majdnem összejött a dobogó

2014. 06. 08. 13:50

Papírforma és meglepetés-eredményt született a WTCC két oroszországi futamán. López győzelme senkit nem lepett meg, viszont arra valószínűleg senki sem mert fogadni, hogy a kínai Ma Qing Hua lesz a legjobb a második versenyen. Michelisz Norbi az első futamon kilencedik lett, a másodikon pedig majdnem elcsípte a hőn áhított dobogót, de a drasztikus gumikopás miatt be kellett érnie egy hetedik hellyel.

Az első futam rajtja gond nélkül zajlott le, csupán a két gyári Honda, Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro értek össze, az élről induló López meg tudta őrizni vezető helyét. Michelisz Norbi egy helyezést nyert a startnál, a hetedik pozícióba kapaszkodott fel. Később aztán Ma Qing Hua és Tom Coronel is utat talált mellette, a magyar fiú végül a kilencedik helyen végzett. A kevés előzési lehetőséget tartogató orosz pályán többen is bajba kerültek, Monteiro például lecsúszott a pályáról, miközben Mullerrel szemben védekezett, az ex-Forma-1-es pilóta csak a hetedik helyen tudta befejezni a futamot. A szerb Dusan Borkovic Hugo Valente-t (na meg saját magát) ütötte ki a versenyből, az orosz újonc Misiulia viszont egyedül csapódott a falnak. A tegnapi időmérő edzésen bakizó Yvan Muller a hajrában mesterien előzte le Tom Chiltont, de nem tudott elcsípni dobogós helyezést. Az első versenyt – különösebb nehézségek nélkül – José Maria López nyerte meg, tovább erősítve ezzel vezető helyét az összetettben. Tarquini végig maga mögött tartotta a kilencszeres rali-világbajnokot, Sebastien Loeböt, ők ketten léphettek még fel a pódiumra. A negyedik Citroent kormányzó Ma Qing Hua egy hatodik helyezéssel mutatkozott be a WTCC-ben.

A második versenyt Hugo Valente kezdhette meg az élről, a francia (a hosszas szerelés miatt) csak az utolsó pillanatban ért oda a rajtrácsra és mivel az 5 perces táblánál még nem volt az autóján minden kerék, a futamon 5 másodperces büntetéssel sújtották (végül kilencedik lett). Norbi kitűnően indult a harmadik helyről, leelőzve a kínai Ma Qing Hua-t, sőt Valente büntetésével gyakorlatilag vezette a versenyt. Az első futamot megnyerő López váltóhiba miatt a rajtrácson ragadt, Mullert pedig Bennani lökte meg, a négyszeres világbajnok a kilencedik pozícióba csúszott vissza. Az élen Norbi hat körön keresztül kitűnően védekezett Ma ellen, végül aztán a kínai elment mellette. A magyar pilóta mögött ekkor a három márkatárs (Bennani, Monteiro és Tarquini) sorakozott fel. Yvan Mullernek talán nehezebb dolga lett volna a felkapaszkodással, ha a hondások nem kezdenek el egymással vívni, így azonban pár kanyar alatt odaért Norbi mögé és meg is előzte őt. Tarquini és Monteiro technikai hibák miatt kiálltak, Norbi autójának hátsó lökhárítója pedig leszakadt. Ezzel együtt is kis híján sikerült megőrizni a harmadik helyezést, de egy megcsúszást követően Bennani és Coronel, az utolsó kanyarban pedig Loeb és Chilton is utat talált Norbi mellett, akinek be kellett érnie a hetedik hellyel. Muller hiába üldözte Ma Qing Hua-t, megelőzni nem tudta, a kínai így rögtön a második versenyét megnyerte (kísérteties a hasonlóság Lópezzel, aki tavaly ért el hasonló bravúrt Argentínában). Bennani megszerezte idei első dobogós helyezését, ami öröm lehet a Hondának, nekünk viszont nem kicsit fájdalmas.

Fél-távhoz érkezett a WTCC 2014-ben, legközelebb egy új helyszínen, a nagyon várt Spa-Francorchamps-ban gördülnek pályára az autók.