Jump to content

A Ferrari 20 millió euróval csábítja a sztármérnököt

2014. 05. 28. 12:59

Adrian Newey a Forma-1 évek óta egyik legkeresettebb főmérnökének számít. A Red Bull jelenlegi „guruja” sorozatban négy világbajnoki címhez segítette hozzá a Milton Keynes-i alakulatot, nem csoda tehát, hogy sorban áll érte több, jelenleg gyengélkedő top-alakulat. A legújabb kérő – immáron huzamosabb ideje – a Ferrari, amelynek legújabb ajánlatában 20 millió euró szerepel.

Története egyik leggyengébb szezonját futja a Ferrari Forma-1-es csapata. A maranellóiak utcahosszal le vannak maradva a konstruktőrök versenyében az éllovas Mercedes-től, míg két pilótájuk közül egyedül Fernando Alonso tudott dobogós helyet prezentálni idén, ám a kétszeres világbajnok is csupán egyszer, míg Kimi Räikkönen eddig a 7. helynél feljebb még nem tudott végezni egy futamon sem. A Ferrarik egyelőre láthatóan nem versenyképesek a Mercedes autóival és ez az olaszokat még akkor sem vigasztalja, ha szemlátomást a mezőny többi tagja is csak keresi a fogást a vb-éllovas istállóval szemben.

Éppen ezért bombázza kitartóan a világ legkeresettebb és a Forma-1 egyben legeredményesebb főmérnökét a sorozat talán legnépszerűbb alakulata. Legalábbis a La Gazzetta dello Sport állítása szerint. A Ferrarival kapcsolatban azért naprakész és megbízható információval rendelkező napilap szerint az olasz istálló vezetősége 20 millió eurós fizetést kínál Newey-nak, aki 2006 óta szolgálja a Red Bull csapatát, amelynek szóvivője amúgy éppen Monacóban nyilatkozott úgy, hogy hosszú távon számolnak a szakemberrel. Maga Newey is többször kijelentette már, de megtette a hercegségbeli nagydíjon is, hogy kiválóan érzi magát a vb-címvédő csapatnál és nem gondolkozik a váltáson. Persze mindezt lehet, hogy még akkor jelentették ki az érdekeltek, amikor még nem érkezett meg a Ferrari szemérmetlenül nagy összeget tartalmazó ajánlata, amely azért gyaníthatóan elbizonytalaníthatja Newey-t.

A Gazzetta úgy tudja, hogy Newey teljesen szabad kezet kapna technikai kérdésekben, valamint plusz csábításként a saját projektjeit is támogatná az istálló, ahogy egy lehetséges Lem Mans-i szerepvállalást is meglebegtettek előtte, ha az első kettő még nem lenne eléggé csábító. A legvadabb hírek már arról szólnak, hogy Newey nem, hogy aláírná a Ferrari által kínált szerződést, hanem nagyban „fűzi” Sebastian Vettelt is, hogy tartson vele Maranellóba.

Hogy ezek mindössze csak iparági pletykák, vagy van valami igazságtartalma is, azt nem lehet tudni. Az igazság ahogy mondani szokás, valahol félúton keresendő. Mindenesetre Sebastian Vettel Monacóban úgy nyilatkozott, hogy az ember hat rossz futam után nem dobja be a törölközőt, ezzel is alátámasztva csapata iránti elkötelezettségét. Newey a futam után nem szólalt meg a témában…

(Fotó:wtf1.com/thejetlife.com/f1fanatic.com)